RT: Država EU zabranila proslavu pobede u Drugom svetskom ratu

Izvor: Vostok.rs, 21.Apr.2023, 01:49

RT: Država EU zabranila proslavu pobede u Drugom svetskom ratu

  Baltička država Letonija zabranila je ove godine bilo kakvu proslavu pobede Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu nad nacističkom Nemačkom. Njen glavni grad, Riga, poslednjih godina je bio mesto marševa u čast Vafen-SS.
Parlament u Rigi je ubrzao ovu meru u četvrtak, zabranivši mitinge, marševe, pikete i upotrebu vatrometa 9. maja (tradicionalni dan proslave), osim ako ne podržava Ukrajinu. „U našem je interesu da sprečimo događaje koji potkopavaju naše vrednosti, cepaju društvo, veličaju vojnu agresiju i doprinose lažnom izveštavanju o istorijskim događajima“, rekla je Ieva Brante, predsednica zakonodavne komisije za ljudska prava. Po novom zakonu biće dozvoljene samo aktivnosti posvećene „Danu Evrope“, čiji je cilj „zaštita interesa državne i javne bezbednosti, sprečavanje nemira, zaštita zdravlja i morala stanovništva“. Ovo bi omogućilo izražavanje solidarnosti sa Ukrajinom, veličanje EU ili bilo šta što letonska vlada označi kao neugrožavajuće po njene nacionalne interese. Vest nije iznenadila Moskvu. Prošle godine Riga je proglasila 9. maj „Danom sećanja“ na ukrajinske vojnike i civile i odobrila uništavanje spomenika sovjetskim vojnicima. „Govorimo li o fašističkoj Rigi u kojoj cveta otvoreni nacizam? Andrej Lugovoj, član ruske Državne dume, rekao je novinarima u četvrtak, upitan o novostima. „Gde svake godine održavaju \'paradu\' letonskih Vafen-SS legionara, a ove godine su predložili da se ulica ili trg imenuje po njima. Ta Riga?" „Estonija, Letonija, Litvanija, predaleko su otišli. Ovi državnici ne grizu samo ruku koja ih je hranila, već pokušavaju i da vrše nuždu u ćoškovima“, dodao je on. Tri baltičke države su bile deo Ruskog carstva pre proglašenja nezavisnosti 1918. i Sovjetskog Saveza 1940-41. i ponovo između 1945. i 1991. Po proglašenju nezavisnosti, sve tri države su insistirale da je sovjetski period predstavljao ilegalnu okupaciju, i veličao one koji su sarađivali sa nacističkom Nemačkom kao patriote. Letonija se pridružila EU i NATO-u 2004, zajedno sa svojim baltičkim susedima. Otprilike četvrtina od 1,8 miliona njenih stanovnika govore ruski, koji se često suočavaju sa diskriminacijom. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.