RT: Država EU se sprema za povećanje tarifa za struju

Izvor: Vostok.rs, 30.Jul.2023, 09:56

RT: Država EU se sprema za povećanje tarifa za struju

 
Francuski predsednik Emanuel Makron potvrdio je da će cene električne energije za milione domaćinstava porasti za 10 odsto od avgusta, pošto vlada planira da ukine program podrške tarifnom štitu.
U intervjuu za „Frans 2“ ove nedelje, on je povećanje cena struje nazvao „proporcionalnom“ odlukom, povezujući to sa geopolitičkim tenzijama i poremećajima na tržištu. Potvrđujući ukidanje tarifnog štita, Makron je naveo da će „vlada nastaviti da podržava domaćinstva sa najnižim prihodima“. U nastojanju da zaštite građane od rastućih računa zbog visokih stopa inflacije širom evrozone, francuske vlasti su uvele ograničenje na poskupljenje struje. Dok je tarifni štit prvi put primenjen 2021. godine, računi za struju su ograničeni na 15% od februara do kraja jula ove godine. „Za energiju, ona dolazi spolja. Država je uložila da apsorbuje sve ovo, ali dugoročno, da smo nastavili, to bi koštalo poreske obveznike“, izjavio je Makron. Cene električne energije u EU porasle su prošle godine nakon odluke bloka da napusti rusku energiju kao deo svoje politike sankcija. Još jedan faktor koji je doprineo porastu cena bila je rekordno niska nuklearna proizvodnja u Francuskoj, gde se državna kompanija EDF bori da vrati svoju flotu nuklearnih reaktora pogođenih korozijom. Očekuje se da će ograničenje cene električne energije u Francuskoj biti potpuno ukinuto do kraja 2024. godine, prema nedavnoj najavi ministra javnih računa i budžeta Gabrijela Atala. Gubici nastali zbog štita između 2021. i 2023. procenjuju se na preko 110 milijardi evra, prema zvaničnim podacima. U međuvremenu, cene električne energije po regulisanim tarifama porasle su u proseku za 31 odsto od kraja 2021.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.