RT: Država EU planira veliku promenu pravila o azilu

Izvor: Vostok.rs, 26.Sep.2023, 21:31

RT: Država EU planira veliku promenu pravila o azilu

 
Finska će početi da odbija lažne podnosioce zahteva za azil na svojoj granici sa EU, izjavila je ministarka unutrašnjih poslova Mari Rantanen novinarima u ponedeljak. Iako je Rusija jedina država koja nije članica EU koja se graniči sa Finskom, portparol ministarstva je izjavio da će to pravilo važiti i za migrante koji nisu iz EU koji stižu avionom.
Govoreći na konferenciji za novinare u ponedeljak, Rantanen je izjavila da finska vlada priprema pravila koja će ovlastiti granične straže da utvrde da li su zahtevi za azil „neosnovani“, objavio je finski list Iltalehti. Ukoliko aplikacija bude proglašena nevažećom, migranti će biti uklonjeni ili odmah ili u roku od četiri nedelje, izjavio je za novine portparol Ministarstva unutrašnjih poslova. Trenutno, obrada zahteva za azil može potrajati i do šest meseci, često u centrima daleko od granice. Jedina granica Finske koja nije članica EU jeste sa Rusijom, što znači da će odluka prvenstveno uticati na kandidate koji dolaze iz Rusije. Prema podacima finske imigracione službe, početkom septembra oko 1.100 Rusa je čekalo odluke o svojim zahtevima za azil. Finske vlasti su već pokušale da ograniče ulazak iz Rusije. Finska sada zahteva da se svi zahtevi za vizu od strane Rusa podnose u jednoj kancelariji u Moskvi, a ne u mnogo bližem gradu Sankt Peterburgu. Pored toga, Finska je zabranila automobilima sa ruskim registracijama da uđu u zemlju i zahtevala je da vozila sa ruskim registracijama koja se već nalaze u Finskoj budu uklonjena u roku od šest meseci. Iako je najnovija promena pravila o azilu očigledno usmerena na Rusiju, portparol ministarstva je izjavio da će se to odnositi i na migrante koji nisu iz EU koji u Finsku stižu avionom. Još u junu, Rantanen je najavila da će njena vlada izvršiti „potpunu promenu paradigme“ o imigraciji. Ova promena će dovesti do toga da Finska smanji broj izbeglica koje svake godine prima preko programa UN sa 1.050 na 500 i ukine vize za izbeglice koje se vraćaju u svoje matične zemlje na „odmor“. „Moramo da reagujemo na ono što smo videli u Švedskoj. Tražimo da preduzmemo mere kako bismo bili sigurni da imigracija ne predstavlja ekonomske ili bezbednosne pretnje Finskoj“, izjavila je tada.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.