RT: Država EU obećala da će poslati profit od zamrznute ruske imovine u Ukrajinu

Izvor: Vostok.rs, 12.Okt.2023, 23:03

RT: Država EU obećala da će poslati profit od zamrznute ruske imovine u Ukrajinu

 
Belgija će poslati poreski prihod od zamrznute ruske imovine Ukrajini, najavio je u sredu premijer te zemlje Aleksandar De Kru. On je to izjavio nakon sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Briselu.
Profit u vrednosti od 1,7 milijardi evra (1,8 milijardi dolara) koji je generisan od zaplenjenih ruskih sredstava biće predat Kijevu sledeće godine i biće potrošen na vojnu opremu, humanitarnu podršku i rekonstrukciju, navodi De Kru. Belgija se takođe obavezala da će poslati borbene avione F-16 u Ukrajinu 2025. godine i obezbediti obuku ukrajinskom osoblju, gde se nalazi sedište NATO-a i Evropske unije. Posle sastanka sa De Kruom, Zelenski je na svom Telegram kanalu napisao da je razgovarao o načinima „kako se ruska zamrznuta imovina sada može iskoristiti, bez gubljenja vremena, da se nadoknadi šteta“ i zahvalio belgijskom lideru na „principijelnom radu na zamrzavanju imovine“.  U julu je glavna klirinška kuća EU, belgijski Euroklir, otkrila da je od 2,28 milijardi evra koje je zaradila u prvoj polovini 2023. ostvarila više od 1,7 milijardi evra dobiti od zamrznute ruske imovine. U finansijskim rezultatima za prvih šest meseci ove godine, Euroklir je izvestio o „značajnom rastu operativnih prihoda“ delimično vođen „većim zaradama od kamata, uključujući materijalno povećanje povezano sa primenom međunarodnih sankcija Rusiji“. Prihod Euroklira, bez ruske imovine, iznosio je 538 miliona evra. Procenjuje se da Euroklir drži 196,6 milijardi evra ruske imovine, od kojih je velika većina u vlasništvu Centralne banke zemlje. EU je zamrznula 207 milijardi evra ruske imovine i rezervi od početka vojne operacije Moskve u Ukrajini. Brisel već neko vreme istražuje načine da iskoristi prihode od zamrznutih ruskih sredstava za pokrivanje troškova obnove Ukrajine nakon sukoba. U septembru je Blumberg izvestio da su zvaničnici EU zakazali razgovore o planovima bloka da uvede neočekivani porez na dobit ostvarenu od imobilizovane imovine. Očekuje se da će blokirana sredstva Centralne banke Rusije u EU stvoriti oko 3 milijarde evra vanredne dobiti.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.