RT: Borelj kritikuje Izrael zbog napada na civile

Izvor: Vostok.rs, 19.Dec.2023, 02:02

RT: Borelj kritikuje Izrael zbog napada na civile

 
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj osudio je ono što je opisao kao izraelsko neselektivno gađanje civila u Gazi u objavi na društvenim mrežama u ponedeljak, navodeći hitnu potrebu za „humanitarnom pauzom“.
„Svedoci smo užasnog nedostatka razlikovanja u izraelskoj vojnoj operaciji u Gazi“, napisao je Borelj, navodeći nedavnu smrt „vernika, tri izraelska taoca i stotine drugih civila“ od strane Izraelskih odbrambenih snaga (IOS). „Previše civila je ubijeno u Gazi, kao što su, između ostalog, istakli i ministri spoljnih poslova Francuske, Nemačke i Velike Britanije“, nastavio je diplomata. Borelj je mislio na nedeljni tekst čiji su koautori Dejvid Kameron iz Velike Britanije i nemačka Analena Berbok, kao i na komentare na konferenciji za novinare Francuskinje Katrin Kolona tog istog dana. Ubistvo majke i ćerke, palestinskih hrišćanki, u jedinoj katoličkoj crkvi u enklavi od strane izraelskog snajperiste izazvalo je osudu međunarodnih verskih lidera, uključujući papu Franju. „Hladnokrvno su streljani u prostorijama parohije, gde nema zaraćenih strana“, navodi se u saopštenju Latinske patrijaršije u Jerusalimu nakon ubistva, naglašavajući da nisu izrečena nikakva upozorenja. Izraelske odbrambene snage istražuju incident. IOS su u petak ubile tri izraelska taoca koji su pobegli od svojih otmičara u, kako se u preliminarnom izveštaju zaključuje, kršenju vojnih pravila angažovanja. Trojica muškaraca bila su nenaoružana, u civilnoj odeći i mahala belim zastavama, ali ih je upucao vojnik koji se navodno osećao ugroženim. Borelj je prošlog meseca upozorio Izrael da poštuje međunarodno pravo u svojoj kampanji u Gazi i da se ne prepusti želji za osvetom zbog napada Hamasa 7. oktobra u kojem je poginulo 1.200 Izraelaca. Šef spoljne politike je izjavio da se sukob ne može rešiti „masovnim egzodusom više od dva miliona“ ljudi iz enklave. Najmanje 19.453 osobe su ubijene u izraelskom bombardovanju palestinske enklave od 7. oktobra, izvestilo je u ponedeljak Ministarstvo zdravlja Gaze. Navodi se da je još 52.286 ranjeno.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.