Putevi za bolju budućnost

Izvor: RTS, 12.Jul.2018, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putevi za bolju budućnost

Romska naselja u nekoliko lozničkih sela do kraja godine dobiće novu infrastrukturu. Projekat se finansira novcem iz fonda Evropske unije, Vlade Republike Srbije i grada Loznice, a najobimniji poslovi trenutno se odvijaju u Jadranskoj Lešnici gde će oko 200 meštana uskoro dobiti rekonstruisane puteve.
Godinama putem koji vodi kroz >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << romsko naselje u Jadranskoj Lešnici odrasli i deca išli su u gumenim čizmama. Oni najmlađi prilikom velikih kiša i snegova do škole često nisu ni mogli. Radovi na uređenju kanala u završnoj su fazi, nakon čega sledi i rekonstrukcija puta.

"Ja imam četvoro dece, a za moju decu i celu malu ovo je budućnost. Da smo ovako nešto sanjali da ćemo imati ovakav put mi stvarno ni u snovima nam ne bi došlo tako nešto", zadovoljan je Miloje Matić iz Jadranske Lešnice.
"Deca su išla kroz reku, kroz vodu su išla, sad imamo bolje i za decu i za nas, bolji su uslovi sada", objašnjava Milorad Bojić, iz Jadranske Lešnice.
Oko 40 domaćinstava romskog naselja u Jadranskoj Lešnici nakon nove putne infrastrukture, nada se i rešavanju ostalih problema.
"Još šta je ovde neophodno u romskom naselju odraditi u razgovoru sa meštanima romskog naselja jeste voda i struja, to je trenutno najveći problem u romskom naselju. Kada se može očekivati i rešenje tih problema? U razgovoru sa rukovodstvom grada Loznice imamo i neka obećanja da za dogodine ima šanse da se odrade i ti problemi", kaže Dragan Todorović, predsednik saveta MZ Jadranska Lešnica.
Pored Jadranske Lešnice, radovi na uređenju i asfalitranju puteva, kao i na izgradnji dečijih igrališta odvijaju se i u romskim naseljima u selima Joševa, Gornji Dobrić i Lešnica.
"Ukupna vrednost projekta je 283 797 evra od toga je učešće donatora 85 posto, 242 hiljade otprilike, i učešće grada Loznice je 15 posto znači 42 hiljade evra je učešće naše", kaže Tomislav Arnautović, šef odseka za lokalni i ekonomski razvoj.
Projekat "Putevi za bolju budućnost" realizuje se u okviru programa IPA iz 2013. godine, a radovi na rekonstrukciji puteva trebalo bi da budu gotovi do 10. oktobra.
 
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.