Izvor: Magyar Szó, 05.Maj.2015, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Put preko granice

Zaključen projekat obnove puta koji povezuje Bačalmas sa Bajmokom.

Juče je u svečanoj sali gradske kuće održana završna konferencija IPA-CBC projekta obnove puta koji povezuje granice. 85 posto investicije, vredne više od milion i po evra, platila je Evropska Unija, a Suboticu je nadležni pokrajinski sekretarijat potpomogao u osiguranju svog dela i u osiguranju predfinansiranja.

Put dug šest kilometara je još prošle godine bio gotov. Vrednost projekta iznosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << 1.672.835 evra, a putem IPA konkursa, stiglo je više od 1.400.000 evra. Izvođač radova je bio subotički Vojput.

Pokrajinski sekretar za privredu, Balint Juhas, je u svom pozdravnom govoru na završnoj konferenciji rekao da je ovo treći infrastrukturni projekat koji je ostvaren u okviru IPA konkursa u Srbiji.

- Ovaj projekat nam je osigurao važno znanje i važna iskustva. Obnova prekograničnih puteva je od izuzetne važnosti jer povezuju ljude i na taj način olakšavaju i neke buduće projekte. Obnovljen put će, nadamo se, rasteretiti granične prelaze i doprineti da i ovaj prijelaz građani često koriste – rekao je Juhas.

Rukovodilac Kancelarije za evropske integracije, Ivana Davidović, je izjavila da je već više od 200 projekata ostvareno i da je ova regija veoma uspešna u ostvarivanju projekata.

- Sad se vrše pripreme za sledeći programski period, očekujemo raspisivanje konkursa, jer će u seriji programa, koji se odnose na prekograničnu saradnju, na raspolaganju biti 65 miliona evra. Prioriteti će biti slični kao i sada, što znači da programi vezani za infrastrukturu mogu biti uspešni, ali su među preporučenim projektima i turizam, kultura, zaštita izgrađene istorijske baštine i slično – naglasila je Davidović.

Projektni menadžer Subotice, Melinda Nađ Kišeros, je naglasila da je novina u ovom projektu i urađeni film o izvršenim radovima koji u 15 minuta prikazuje odakle se krenulo i kakav je put ispao na kraju.

– Pored izgradnje puta, tražili smo i mogućnost izvođenja dodatnih radova jer je u ovom kraju veoma veliki promet poljoprivrednih mašina; izgradili smo dodatnih 11 poljskih puteva kako mašine ne bi nanosile blato na izgrađen međunarodni put – rekla je.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Subotica

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.