Put ka EU nema alternativu

Izvor: RTS, 01.Apr.2011, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Put ka EU nema alternativu

Poboljšanje privredne saradnje Srbije i Hrvatske, međusobna podrška na putu ka EU i zajednički nastup na međunarodnom tržištu, konačno utvrđivanje međudržavne granice, poruka je koju su uputili premijeri Mirko Cvetković i Jadranka Kosor.

Premijeri Srbije i Hrvatske Mirko Cvetković i Jadranka Kosor istakli su, posle sastanka u Beogradu, da se dve zemlje međusobno podržavaju na putu ka Evropskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uniji i ocenili da taj put nema alternativu.

Cvetković i Kosorova su istakli da je tokom sastanka bilo reči o privrednoj saradnji dve zemlje. Srpski premijer je istakao da se saradnja poboljšava iz godine u godinu, ali da i dalje ima prostora za napredak.

Premijerka Kosor je naglasila da potencijali za jačanje saradnje postoje u građevinskoj, prehrambenoj i automobilskoj industriji.

Cvetković je rekao da je tokom razgovora dotaknuto i pitanje državnih granica i da je postignut određeni napredak i izrazio očekivanje da, uz nastavak tih razgovora, taj problem bude rešen do leta ove godine.

Potpisanim bilateralnim sporazumima dogovorena je međusobna razmena predmeta optuženih za ratne zločine i za organizovani kriminal i time je potvrđena saradnja dve zemlje u toj oblasti.

Hrvatska je predložila da se organizuje regionalna konferencija, uz učešće ministara pravde, tužioca dve zemlje i uglednih pravnika, na kojoj će biti rešeno pitanje optužnica za ratne zločine.

Premijeri su istakli da je bilo reči i o rešavanju problema izbeglica, najavivši održavanje donatorske konferencije.

Kosorova je rekla da je centru pažnje Hrvatske pitanje nestalih osoba, ali i "pitanje koje se nažalost moglo prepoznati kroz slučaj Purde i mi ne želimo da se takvi slučajevi ikada više dogode".

Premijeri Srbije i Hrvatske najavljuju i da će se njihove administracije vrlo brzo upustiti u razmatranje svih tema o kojima je danas bilo reči, kako bi se rešenja za pomenuta pitanja, kažu, našla što je pre moguće.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.