Pusić: Bez posebnih kriterijuma za put Srbije u EU

Izvor: Blic, 10.Mar.2015, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pusić: Bez posebnih kriterijuma za put Srbije u EU

Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić rekla je da Hrvatska neće uvoditi posebne kriterijume za Srbiju tokom pregovora o ulasku u Evropsku uniju već da će se od nje očekivati da ispuni iste uslove koje je i Hrvatska morala da ispuni, napomenuvši da "regionalna jurisdikcija kao institut ne postoji" i da je "to uslov".

Ona je ocenila i da postoji obostrana želja da se predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << susretnu.

- Oni su izabrani na te funkcije i na njima je da brinu o međusobnim odnosima dve države - dodala je.

Uoči sastanka sa srpskim šefom diplomatije Ivicom Dačićem u Zagrebu, Pusić je kazala i da bi to mogao da bude pomak u odnosima dve zemlje.

- Mi smo prvi korak odavno napravili, i sastanak sa Dačićem mogao bi biti pomak - kazala je hrvatska ministarka za TVN1 dodajući da je moguće da jedna od tema razgovora bude razmena zarobljenika na koju bi Hrvatska pristala.

- Ima nekoliko pitanja koja bi se mogla pomaći na ovom sastanku, a jedno od njih je i slučaj Veljka Marića. Ovo je jedno humanitarno pitanje i nadam se da bi tu moglo biti nekih pomaka. Nama je važna tema i identifikovanje svih nestalih, gde je većina hrvatskih državljana, a relativno mali broj srpskih - kazala je Pusić.

Ona smatra da bi Dačić mogao doći "s predlogom ili pristankom na predloge Hrvatske da napokon završimo taj deo".

- Moguće je da će Ivica Dačić doći s takvim predlogom, u slučaju da postoji neki srpski državljanin koji je u sličnoj situaciji, kao Marić..Ne vidim razlog zašto Vlada ne bi pristala na razmenu zatvorenika - objasnila je ona.

- Imam ambiciju da mi budemo ta Vlada koja će to završiti i otvoriti prostor za ono što je pred nama, a to su dobri bilaterlani odnosi - zaključila je Pusić.

Inače, hrvatskog državljanina Marića Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je 2011. godine na zatvorsku kaznu od 12 godina zbog zločina nad srpskim civilima, počinjenih za vreme rata na hrvatskoj teritoriji. On je uhapšen u Dimitrovgradu, na graničnom prelazu s Bugarskom.

Hrvatskoj strani je sporno to što je Srbija osudila hrvatskog državljanina za ubistvo drugog hrvatskog državljanina srpske nacionalnosti , a koje se dogodilo na teritoriji Hrvatske.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pusić: Bez posebnih kriterijuma Srbiji za EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Mar.2015

Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić rekla je da Hrvatska neće uvoditi posebne kriterijume za Srbiju tokom pregovora o ulasku u Evropsku uniju već da će se od nje očekivati da ispuni iste uslove koje je i Hrvatska morala da ispuni, napomenuvši da "regionalna jurisdikcija...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.