Protestovale sudije u Rumuniji

Izvor: Radio 021, 16.Sep.2018, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protestovale sudije u Rumuniji

Nekoliko desetina rumunskih sudija okupilo se ispred Apelacionog suda u Bukureštu, braneći nezavisnost pravosuđa, koje može, kako smatraju, da bude ugroženo novom reformom koju je kritikovala i Evropska unija.

"Ovde smo da kažemo parlamentu i vladi da je pravosuđe nezavisno telo i tako mora da ostane", rekao je novinarima na skupu sudija Kristi Danilet.

Rumunska vlada je u julu smenila veoma popularnu tužiteljku protiv korupcije Lauru Kodrute Kovezi, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je mnoge političare poslednjih godina odvela na sud.

Ona je mesecima na meti kritike socijaldemokratske vlade, jer je kritikovala kontroverzne reforme pravosudnog sistema.

Evropska komisija i Savet Evrope kritikovali su tada zahtev za smenu tužiteljke ocevniši da na taj način može da bude ugrožena nezavisnost sudstva.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.