Proslava u čast putovanja bez viza

Izvor: B92, Tanjug, 18.Dec.2009, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslava u čast putovanja bez viza

Beograd -- Za 50 građana koji će noćas, minut posle ponoći prvi iz Srbije otputovati u Evropsku uniju, priređen je svečani ispraćaj u Skupštini grada Beograda.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas ispratili su večeras, na svečanom prijemu, prvih 50 građana Srbije koji će bez viza otputovati u Evropsku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uniju.

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić, koji će predvoditi grupu u sedmodnevnom obilasku četiri evropske metropole, izjavio je na svečanosti da su "pre nekoliko meseci u Skupštini slavili uspešan završetak Univerzijade, a sada ispraćaju građane koji će za samo par sati u EU bez viza".

"Večeras u Beogradu i svuda u Srbiji počinje luda, bela, šengenska noć i zato građani, biometrijske pasoše u ruke i vidimo se negde u Evropi", kazao je Đelić i svim prisutnim građanima poželeo sreću.

Šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer rekao je da su "građani Srbije ukidanje viza čekali skoro dve decenije" i dodao da granice ne bi trebalo da dele ljude, već da ih spajaju.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je ukazao da je vizna izolacija u proteklih 15 godina građane Srbije koštala oko 500 miliona evra.

"To je mnogo škola, vrtića i svega ostalog što smo mogli da imamo da nije bilo ovog 'zida' prema svetu", rekao je Đilas.

"Ovo je sjajna šansa za 70 odsto mladih koji nikada nisu bili van granica Srbije da vide šta je to Evropa, a potom da se vrate i rade na ostvarivanju svojih ciljeva", dodao je on.

Tačno u ponoć, kada avion bude poleteo put Brisela, nad Starim dvorom biće priređen vatromet, koji će i zvanično obeležiti pad viznog zida za građane Srbije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.