Proširenje EU neće biti ograničeno na određeni broj zemalja

Izvor: B92, 11.Dec.2019, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Proširenje EU neće biti ograničeno na određeni broj zemalja"

Beograd -- Šef Delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici pozdravio je otvaranje Poglavlja 4 u pristupnim pregovorima Srbije sa Evropskom unijom.

On je poručio da to znači da je Srbija prepoznata kao država koja je napredovala u oblasti slobode kretanja ljudi, robe, usluga i investicija, kao i da je time dato uverenje da kapital iz Evropske unije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << može da dodje u zemlju.

Fabrici je naglasio da proširenje EU neće biti ograničeno na određeni broj zemalja i dodao da se nova Evropska komisija opredelila da kao prioritet stavi proširenje EU.

"Jedinstveno tržište EU bazira se na četiri slobode kretanja ljudi, robe, usluga i investicija. Otvaranje poglavlja 4, koje se odnosi na slobodno kretanje kapitala znači da su zemlje članice prepoznale da je Srbija napredovala u te četiri oblasti i dato uverenje da kapital može da ide iz EU u Srbiju", rekao je Fabrci na 47. Skupštini SKGO.

Ukazao je da je Srbija do sada otvorila 18 od 34 poglavlja i dodao da bi i u Srbiji, ali i partneri iz EU, želeli da se otvaranje poglavlja odvija brže.

Dodao je da se u Srbiji, za razliku o ekonomskih reformi, neke druge reforme ne sprovode tako brzo, navodeći vladavinu prava i pravosuđe, borbi protiv korupcije, slobodi izražavanja i medija.

Prema njegovim rečima, otvaranje poglavlja jeste dobar znak na evropskom putu Srbije i dodao da to ne znači da će biti i zatvorena, ali znači da je zemlja spremna da sa reformama u oblasti ekonomije krene napred.

Govoreći o ekonomskim rezultatima Srbije, Fabrici je pohvalio prošlogodišnji privredni rast zemlje od četiri odsto, kao i rast u trećem kvartalu ovde godine koji je iznosio 4,7 odsto, dodajući da Srbija u 2020, sa otvaranjem ovog poglavlja, ulazi sa osećajem optimizma da taj rast bude održiv i da se nastavi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.