Propala peticija za Figzit

Izvor: B92, 21.Dec.2016, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propala peticija za "Figzit"

Helsinki -- Peticija o održavanju referenduma o tome da li bi Finska trebalo da izađe iz EU, nije privukla dovoljno potpisnika do isteka roka.

Peticiju za takozvani "Figzit", odnosno istupanje Finske iz Unije, pokrenuo je u junu podmladak evroskeptične Stranke Finaca, koja je član vladajuće koalicije, posle britanskog referendumskog glasanja o izlasku iz EU, prenosi Rojters.

Taj predlog je u Finskoj potpisalo manje od 34.000 pristalica u proteklih šest >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << meseci, a potreban broj potpisa je 50.000.

"Šteta što nismo uspeli da ovim putem nešto postignemo, ali smo podigli diskusiju o izlasku Finske iz EU na novi nivo", rekao je Sebastijan Tinkinen, lider podmlatka Stranke Finaca.

On je najavio da je naredni cilj podmlatka da referendum o "Figzitu" učine glavnom temom u kampanji te partije na sledećim opštim izborima u Finskoj 2019.

Prema anketi koju je sproveo list "Italehti" ubrzo nakon glasanja o Bregzitu 23. juna, 69 odsto Finaca usprotivilo se referendumu o EU, dok je 68 odsto njih podržalo članstvo u EU, što je nagovestilo da su glasanje u Britaniji i politička previranja koja su usledila osnažili proevropska osećanja u Finskoj.

Prethodnim istraživanjem, sprovedenim u martu, utvrđeno je da je 43 odsto Finaca želelo referendum, dok ih je 56 odsto podržavalo članstvo u Uniji.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NIŠTA OD FIGZITA Propala peticija za referendum o izlasku Finske iz EU

Izvor: Blic, 22.Dec.2016, 00:53

Peticija o održavanju referenduma o tome da li bi Finska trebalo da izađe iz EU, nije privukla dovoljno potpisnika do današnjeg isteka roka, koji je bio postavljen s namerom da se taj predlog dostavi parlamentu...Peticiju za takozvani "Figzit", odnosno istupanje Finske iz Unije, pokrenuo je u junu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.