Promašaj EU: Skladišta puna proizvoda koji ne mogu na tržište

Izvor: B92, 30.Nov.2023, 14:21

Promašaj EU: Skladišta puna proizvoda koji ne mogu na tržište

Kafa i kakao usladišteni u EU su u riziku od uništenja.

Stotine hiljada tona kafe i kakaa uskladištenih u magacinima u Evropskoj uniji mogle bi da budu uništene kao nepredviđena posledica zakona o krčenju šuma koji je stupio na snagu u junu tekuće godine.

Zakon zabranjuje prodaju proizvoda, uključujući kafu, kakao, palmino ulje i kaučuk, koji su uzgajani u oblastima gde se krče šume, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenosi portal Biznis.

Interkontinentalna berza (ICE), jedno od glavnih mesta za trgovinu kafom i kakaom, kao i Međunarodni trgovinski centar (zajednička agencija UN i STO), upozorile su da se proizvodnja i skladištenje kafe i kakaa u EU tokom prelaznog perioda koji traje do decembra 2024. godine mogu smatrati neusaglašenim sa zakonom, zbog čega roba mora da se proda izvan EU ili da se uništi.

Oko 70 odsto svetskog kakaa dolazi iz Obale Slonovače i Gane, gde su krčenje šuma i rad dece rasprostranjeni. Najveći svetski proizvođači kafe su Brazil, Vijetnam, Kolumbija i Indonezija. Roba koja bude dospela u EU nakon isteka prelaznog perioda moraće da bude usaglašena sa zakonom o seči šuma.

ICE je upozorio da bi konfuzija sa uskladištenom robom mogla da utiče na sposobnost industrije da trguje proizvodima i da efikasno upravlja rizikom. ICE navodi da je moguće da dođe do poremećaja koji bi uticali na „ceo lanac snabdevanja od farmera do potrošača“, kao i da će jasna uputstva Brisela i nacionalnih vlasti biti od ključne važnosti da se to spreči.

ICE je naveo da je skoro 200.000 metričkih tina kakaa i 150.000 metričkih tona kafe u zrnu držano u lukama širom Evrope tokom proteklog leta. Novim zakonom je predviđeno da uvoznici dostave geolokacijske podatke o poreklu robe kako bi pokazali da nije došla iz područja pogođenih krčenjem šuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Magacini EU puni kafe koja ne može na tržište

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 30.Nov.2023

Stotine hiljada tona kafe i kakaoa uskladištenih u magacinima u Evropskoj uniji mogle bi da budu uništene kao nepredviđena posledica zakona o krčenju šuma koji je stupio na snagu u junu tekuće godine. Zakon zabranjuje prodaju proizvoda, uključujući kafu, kakao, palmino ulje i kaučuk, koji su...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.