Izvor: Beta, 04.Jul.2014, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvodjači traže ukidanje novog pravilnika za aflatoksin

BEOGRAD, 4. jula 2014. (Beta) - Udruženja proizvodjača mleka u Srbiji zatražila su u petak da se hitno ukine pravilnik kojim je od 1. jula dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku vraćen na standard EU od 0,05 mikrograma po kilogramu.

Zahtev su Ministarstvu poljoprivrede uputili Udruženje proizvodjača mleka Srbije, Centralna asocijacija proizvodjača mleka Vojvodine i Centralno udruženje odgajivača goveda simentalske rase.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja proizvodjača >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << mleka Srbije Ljubiša Jovanović rekao je na konferenciji za novinare da će posledice po stanje govedarstva u Srbiji biti nesagledive ako pravilnik ostane na snazi.

Jovanović je istakao da je prema svetskim standardima količina od 0,5 mikrograma aflatoksina po kilogramu mleka apsolutno bezbedna za zdravlje ljudi i da se taj nivo primenjuje svuda osim u EU.

Jovanović je rekao da je u prva dva dana primene pooštrenog pravilnika bačeno 100.000 litara, odnosno 100 tona mleka.

Predsednica Upravnog odbora Centralne asocijacija proizvodjača mleka Vojvodine Sanja Bugarski rekla je da, prema nezvaničnim podacima Uprave za veterinu, tri četvrtine mleka proizvedenog u Srbiji ispunjava standard od 0,05 mikrograma aflatoksina po kilogramu.

Bugarski je rekla i da ne prete nestašice mleka pošto je pala potrošnja u Srbiji zbog niskog standarda stanovništva.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.