Proizvođači sumnjaju da mogu ispuniti zahteve za nivoom emisije gasova

Izvor: B92, 05.Sep.2018, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvođači sumnjaju da mogu ispuniti zahteve za nivoom emisije gasova

Evropska automobilska industrija dovodi u pitanje klimatske ciljeve koje Evropska unija planira da ispuni do 2021. godine.

Asocijacija evropskih proizvođača automobila (ACEA) traži od EU da produži rok za uvođenje novih ograničenja emisije štetnih gasova.

EU propisi predvođaju da do 2021. novi automobili ne smeju da imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << emisiju veću od prosečnih 95 grama ugljen-dioksida po kilomteru.

Prošle godine Evropska komisija je predložila da se ciljana brojka smanji za dodatnih 30% do 2030, kako bi se značajno ograničio uticaj na klimatske promene.

Novi automobili su prošle godine imali emisije od prosečnih 118,5 grama CO2/km.

"Našu industriju brine kako ćemo uspeti da zadovoljimo ciljeve do 2021. Uprkos svim naporima smanjenje upotrebe dizela dovelo je prvi put do porasta emisije ugljen-dioksida", rekao je predsednik ACEA Erik Jonert.

Prvi čovek ACEA je naglasio da su proizvođači napravili sve kako bi ispunili ciljeve i ne samo da bi izbegli velike novčane kazne s kojima će se u suprotnom suočiti.

On je odbio plan Komisije za dodatno smanjenje nivoa emisije štetnih gasova upozorivši Evropski parlament protiv podsticanja smanjenja za 50% u odnosu na 2021.

"Bilo šta više od 20% redukcije je nerealno", rekao je Jonert, "Naravno, dobar je osećaj imati visoke ciljeve redukcije na papiru, ali mi želimo biti sigurni da ćemo, što god bude stavljeno na papir, barem u našoj industriji, to ispuniti".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.