Problem Tereze Mej su konzervativci

Izvor: Deutsche Welle, 17.Jan.2019, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problem Tereze Mej su konzervativci

Konzervativci su spasli Terezu Mej, ali odbacuju njen ugovor o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije. Međutim, najveći problem britanske premijerke ostaju tabori u redovima torijevaca.

„Sada moramo da gurnemo naše interese u drugi plan“, izjavila je Tereza Mej gledajući u vođe opozicije u Donjem domu, nakon što je „preživela“ glasanje o nepoverenju uz pomoć severnoirske stranke DUP. Premijerki nedostaje smisao za ironiju, jer ona se i našla u škripcu >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << jer je od početka pregovora o Bregzitu sledila samo interese svojih konzervativaca. A oni joj i dalje otežavaju život i posao.

Trenutno niko neće funkciju

Zašto su konzervativci u utorak uveče doneli premijerki tako ubedljiv poraz kada se glasalo o sporazumu o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije? Protiv dila Tereze Mej je glasala trećina njenih ljudi, a posle su joj drugim glasanjem pomogli da ostane na funkciji? Ono što izgleda protivrečno, plod je interesnih sfera u redovima duboko podeljenih torijevaca.

Tereza Mej je svoj poraz u parlamentu zaslužila i sama zaradila. A Bregzit je pokazao svoju ogromnu, destruktivnu moć. Bez obzira kako će se britanska drama završiti, šteta će ostati, smatra Barbara Vezel. (16.01.2019)

Donji dom britanskog parlamenta ubedljivo je odbio dogovor o Bregzitu koji je vlada premijerke Mej načinila sa Evropskom unijom. DW donosi pregled četiri moguća scenarija: od tvrdog Bregzita do ostanka u Evropskoj uniji. (15.01.2019)

Jer, niko trenutno neće da preuzme funkciju od nje i da uprlja svoje ruke haosom oko Bregzita te ugrozi svoju karijeru pre nego što je i počela. Tereza Mej se nalazi u situaciji u kojoj može malo da se dobije a sve da se izgubi. Ona mora sada da nekako izdejstvuje nadstranački konsenzus o tome.

Postoji čitav niz pretendenata na ulazak u Dauning strit, a takvi su pre svega torijevski jastrebovi Boris Džonson i bivši ministar za Bregzit Dominik Rab. Ali, oni znaju da nemaju iza sebe većinu u stranci a i da nisu baš podesni kao graditelji mostova. A među umerenima ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid kao mogući kandidat, no, jastrebovi ga odbacuju jer smatraju da je previše fleksibilan kada je reč o temama imigracija i Bregzit.

Tereza Mej je tako preživela samo zato što je konkurencija slaba i ne može da se složi oko jednog drugog kandidata.

Bregzitovci ostaju tvrdi

Državni sekretar za Bregzit Stiv Bejker je u leto prošle godine podneo ostavku, a to je učinio i njegov šef Dejvid Dejvis. Obojica spadaju u grupu tvrdih bregzitovaca koji žele da oslobode Veliku Britaniju „okova“ pravila EU. On je sada jedan od vođa protivnika sporazuma Tereze Mej.

Stiv Bejker spada među „tvrde bregzitovce“

Kako bi on sada dalje? Bejker i njegovi sledbenici imaju jasnu liniju, rekao je on za DW: „Kao sledeće, tu je plan koji smo sada objavili. Hoćemo dogovor sa EU kakav nam je ponuđen u martu prošle godine – sveobuhvatan sporazum o slobodnoj trgovini, da nema carina, saradnja na bezbednosnom planu i nekoliko drugih kooperacija, to je sve što hoćemo. Često nas predstavljaju pogrešno, jer mi hoćemo da napustimo EU uz sporazum kakav ona hoće, ali ako to ne ide, spremni smo da idemo po pravilima Svetske trgovinske organizacije.“

Kompromis koji preti da podeli torijevce

Ostatak torijevaca se sastoji od nekoliko prijatelja EU, prijatelja „mekog“ Bregzita i pristalica drugog referenduma – zastupljena su sva moguća shvatanja. Problem Tereze Mej je u tom što ona mora da nađe kompromis sa tim grupama, jer njihove predstavnike ima i u sopstvenom kabinetu.

No, za većinu u parlamentu je Mejevoj potrebno i 120 glasova opozicije koja smatra da Bregzit mora da bude mnogo mekši.

Ali, ako ona pređe na mekšu liniju, njena stranka bi bila definitivno podeljena. Pukotina među torijevcima kada je reč o Evropi stara je već pet decenija, i potiče još iz vremena kada se diskutovalo o tome treba li Velika Britanija da pristupi Evropskoj uniji.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.