Priznavanje Kosova nepravedan uslov

Izvor: RTS, 16.Jan.2012, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priznavanje Kosova nepravedan uslov

Novi ministar spoljnih poslova Italije Đulio Terci smatra da Srbija treba što pre da uđe u Evropsku uniju, a da je priznavanje Kosova nepravedan i neprikladan uslov.

Srbija treba da uđe u Evropsku uniju što pre, a priznavanje Kosova je nepravedan i neprikladan uslov, ocenio je novi ministar spoljnih poslova Italije Đulio Terci.

"U ovakvim uslovima ne bi bilo korektno Kosovom uslovljavati ulazak Srbije u EU, tim pre što neke članice EU nisu priznale Kosovo", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao je Terci.

Šef italijanske diplomatije je, u intervjuu tršćanskom listu Pikolo, istakao da je u interesu Evrope da javno mnjenje u Srbiji bude pozitivno prema EU.

"Postavljati dodatne prepreke znači davati prostor snagama koje sigurno nisu element stabilnosti ni za Srbiju, a još manje za Kosovo", rekao je Terci.

Terci je rekao da njegov program obuhvata potpunu podršku prijemu Srbije u EU, jačanje uloge Brisela u institucionalnom sazrevanju BiH, ponovno uspostavljanje dijaloga sa Slovenijom i Hrvatskom o imovini izgnanih lica i ostanak italijanskih konzulata u Kopru i Splitu.

Novi ministar je rekao da se nada da će na sastanku Evropskog saveta 1. i 2. marta Srbija postati kandidat za prijem u EU i ocenio da ona poštuje evropske uslove, što je pokazala izručenjem optuženih za ratne zločine sudu u Hagu i dijalogom s Prištinom.

"Izbili su, međutim, sukobi na severu Kosova. Sramni i neprihvatljivi incidenti u kojima je bilo dosta ranjenih među snagama Kfora, narušili su, nažalost, pregovaračku klimu u Briselu u trenutku poslednjeg zasedanja ministara spoljnih poslova EU i Evropskog saveta", rekao je italijanski ministar.

Terci kaže da te događaje treba posmatrati u određenom kontekstu, uzimajući sada u obzir i zasluge i političke prednosti brzog približavanja Srbije Evropskoj uniji.

"Pre samo nekoliko dana predsednik Srbije Boris Tadić je na pitanje da li će Beograd priznati Kosovo odgovorio: 'Nikada'. Takva izjava ne pomaže. Ne pomaže, ali ne možemo postavljati nove uslove za dobijanje statusa kandidata", rekao je italijanski ministar.

Terci je rekao da je Italija među prvima priznala nezavisnost Kosova i dodao da joj je namera da se zalaže za brzo približavanje Prištine institucijama Evropske unije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Terci: Priznavanje Kosova - nepravedan uslov

Izvor: EMportal, 16.Jan.2012

Novi ministar spoljnih poslova Italije Đulio Terci (Giulio Terzi) rekao je da Srbija treba što pre da uđe u Evropsku uniju, a da je priznavanje Kosova nepravedan i neprikladan uslov.

Nastavak na EMportal...

Priznavanje Kosova - nepravedan uslov

Izvor: Vesti-online.com, 16.Jan.2012

Novi ministar spoljnih poslova Italije Đulio Terci rekao je da Srbija treba što pre da uđe u Evropsku uniju, a da je priznavanje Kosova nepravedan i neprikladan uslov..."U ovakvim uslovima ne bi bilo korektno uslovljavati Kosovom ulazak Srbije u EU, tim pre što neke članice EU nisu priznale Kosovo....

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.