Privremeni EU zakon daje dodatnih 12 meseci garancije na uređaje nakon popravke

Izvor: Piplmetar.rs, 06.Feb.2024, 09:30

Privremeni EU zakon daje dodatnih 12 meseci garancije na uređaje nakon popravke

Evropski savet i Evropski parlament usaglasili su se o još jednoj regulaciji tehnološkog tržišta pošto su napravili privremeni EU zakon, tačnije verziju direktive o pravu na popravku kojom kupci dobijaju dodatnih 12 meseci garancije na uređaje nakon popravke. Direktiva predstavlja nekoliko ključnih aspekata, osim omogućavanja dodatnih meseci garancija, podrazumeva da će proizvođači uređaja morati da nude rezervne delove po „razumnim“ cenama i biće obavezni da prihvate polovne ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << rezervne delove za 3D štampač.
Ovo su u stvari izmene pravila u okviru EU o nefer poslovanju, koja je Evropski parlament prošlog leta izglasao i potom napravio nacrt direktive. Sada je ta verzija usklađena sa zahtevima Evropskog saveta, a neke od promena bi trebalo da utiču i na Srbiju pošto i zemlje koje nisu članice EU, imaju određene obaveze usklađivanja zakonodavstva sa onim u okviru ovog bloka zemalja.
Dok privremeni EU zakon ne pređe u onaj pravi koji je pravosnažan, odnosno stavljanje njegovih odredbi u stvarni zakon, potrajaće neko vreme ali predstavlja korak u pravom smeru, bar kada su u pitanju potrošači. Za proizvođače i kompanije, to možda baš i ne važi.
Evropska unija će novim pravilima naložiti proizvođačima da obave neophodne popravke uređaja u „razumnom“ roku, uz očuvanje prava potrošača da biraju između popravke i zamene za neispravne proizvode koji su još uvek pod garancijom.

Shutterstock
Uz to, biće uspostavljen i  standardizovani evropski obrazac za informacije o popravci, koji će biti besplatan, a to je nešto što će veoma pomoći malim servisnim radnjama u komunikaciji sa kupcima. Unija će takođe otvoriti i evropsku onlajn platformu za popravku, na kojoj će detaljno biti prikazane usluge popravke u zemljama članicama EU.
Jedan od sličnih poteza ovog državnog bloka u regulaciji tehnološkog tržišta, koje kako ipak izgleda, nije tako slobodno kako pojedini ekonomisti vole da ističu, bilo je i donošenje novog zakona o izmenjivim baterijama. Prema ovom zakonu, svi telefoni koji se prodaju u EU do 2027. godine, uključujući i iPhone, moraće da imaju baterije koje korisnici mogu lako da zamene, bez alata ili specijalnog znanja.
Još jedan primer slične regulacije je i borba Evropske unije sa kompanijom Apple u vezi sa uvođenjem USB-C punjača na iPhone telefone, u kojoj je EU odnela pobedu pa tako od 15. iPhone generacije imamo novinu na ovim telefonima.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.