Prištinski mediji: Kosovske vlasti uslovaljavaju Srbiju

Izvor: S media, 26.Jun.2012, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prištinski mediji: Kosovske vlasti uslovaljavaju Srbiju

Kosovske vlasti nastavak razgovora sa Srbijom uslovljavaju primenom postignutih sporazuma i za to imaju podršku Evropske unije, a u Prištini se procenjuje i da za sada nema uslova da se dijalog podigne na viši politički nivo, preneli su prištinski mediji.

Reagujući na izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da bi ubuduće dijalog Beograd-Priština trebalo da vodi predsednik Vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Srbije, politički analitičar Behljulj Bećaj je ocenio da je to preuranjeno.

Tahiri: EU da izvrši pritisak na Beograd

Kraj nadgledane nezavisnosti Kosova od septembra?

Ivanović: Predsednik i premijer neće biti deo dijaloga s Prištinom

Bećaj smatra da je izjava Nikolića da razgovore treba nastaviti na visokom političkom nivou pre svega deo marketinga i pokušaj da se pokaže konstruktivnost u odnosima sa Kosovom.

Kosovski politički analitičar je ocenio da bi eventualnim razgovorima premijera ili predsednika dve države trebalo da prethode dobre pripreme i da je za to potrebno vreme.

Kako je naveo, ti razgovori ne treba da posluže samo za slikanje predsednika i premijera Srbije i Kosova već da daju konkretan doprinos rešenju otvorenih pitanja u medjusobnim odnosima.

Kosovska vlada je ranije saopštila da razgovori sa Srbijom neće biti nastavljeni dok se ne primene sproazumi, što je, kako je navedeno, podržao i posrednik Evropske unije Robert Kuper.

Prištinske vlasti su demantovale i pisanje dnevnika "Zeri" da je zamenica premijera Kosova Edita Tahiri smenjena sa mesta šefa pregovaračkog tima u razgovorima sa Srbijom.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je 14. juna u Briselu posle sastanka sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekao da bi ubuduće dijalog Beograd-Priština trebalo da vodi predsednik Vlade Srbije.

(Beta)

Foto: Guliver/Thinkstock
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.