Priština, reagovanje na odluku Ustavnog suda o ZSO

Izvor: RTS, 24.Dec.2015, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština, reagovanje na odluku Ustavnog suda o ZSO

Međunarodni predstavnici na Kosovu i Metohiji pozivaju na poštovanje odluke Ustavnog suda o formiranju Zajednice srpskih opština. Predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar smatra da treba što pre pripremiti Statut, a američka ambasada naglašava ocenu Suda da će ZSO biti formirana u skladu sa Briselskim sporazumom, poštujući Ustav i kosovske zakone. Kosovska opozicija smatra da je Ustavni sud doneo lošu ocenu i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ponovo zahteva ostavku Vlade.
Kosovska vlada neće poništavati niti će ponovo pregovarati o Zajednici srpskih opština. Nastaviće sa izradom Dekreta i Statuta, koji će biti poslati na kontrolu Ustavnom sudu pre nego što stupe na snagu. Kosovski premijer Isa Mustafa poziva da u izradu tih dokumenata budu uključeni kosovski i strani eksperti ali i opozicija.

Iz opozicije isti tonovi kao i pre odluke Ustavnog suda. Tri opozicione stranke tumače da je Ustavni sud rekao da je sporazum od 25. avgusta u Briselu – antiustavan.
Visar Imeri iz pokreta "Samoopredeljenje" ističe da kada Ustavni sud kaže da je veći deo tog sporazuma u suprotnosti sa Ustavom, onda to znači, kako ističe, da on u celini ne može da bude primenjen.
"Za nas je taj sporazum mrtav. Potvrđeno je da su Isa Mustafa, Hašim Tači i njihova vlada prekršili Ustav i zbog toga zahtevamo da što pre podnesu ostavke", kaže Visar Imeri. 
Analitičari u Prištini smatraju da Ustavni sud, odlukom o formiranju Zajednice srpskih opština, nije rešio spor između vlasti i opozicije.
Analitičar Behljuj Bećaj kaže da su najavljene demonstracije 9. januara i da klima ne ide u prilog vlasti, jer su zatajili u nekoliko važnih stvari – Unesko, Brezovica.
"Mislim da se nagomilava više negativne energije protiv ove vlasti. Ja se bojim da će trpeti ne samo ovaj sporazum već i ostali sporazumi koji će biti na neki način okrnjeni, samim tim što se stvara jedna takva klima", ističe Behljuj Bećaj.
Međualbanski politički sukob, formalno, za povod ima formiranje Zajednice, koja će bolje nego do sada organizovati život kosovskih Srba. Njihovi predstavnici ne dovode u pitanje formiranje Zajednice srpskih opština.
Potpredsednik kosovske vlade Branimir Stojanović kaže da tu ne prestaje njihova borba.
"Mi moramo i te kako blisko da pratimo šta će se tu dalje dešavati, da ne dozvolimo da u implementaciji neko proba da to izliže, ali odgovornost je, kao što sam to već rekao, upravo na Beogradu, Prištini ali i Briselu, koji treba da garantuje da ono što je dogovoreno bude sprovedeno onako kako je dogovoreno", rekao je Stojanović.
Prema Briselskom sporazumu, osnivačka akta Zajednice srpskih opština trebalo je završiti do 25. decembra. Rok je produžen, a srpski predstavnici na Kosovu kažu ne na duže od nekoliko meseci.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.