Priština, pa Beograd: Stiže Lajčak?

Izvor: B92, 27.Jun.2022, 19:43

Priština, pa Beograd: Stiže Lajčak?

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine trebalo bi da nakon posete Prištini dođe u Beograd.

A sve kako bi se održao zamah postignut prošlonedeljnim dogovorom o primeni sporazuma o energetici i eventualno da bi se organizovao sastanak Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija do kraja jula, rečeno je Tanjugu u Briselu.

Diplomatski izvori Tanjuga napominju da bi o poseti Miroslava Lajčaka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Beogradu informaciju trebalo da saopšti Delegacija EU u Srbiji ”sredinom ove nedelje”.

Podseća se i da je šef diplomatije Evropske unije Žosep Borelj već izrazio očekivanje da će biti domaćin najvišim zvaničnicima Beograda i Prištine u Briselu, u okviru još jedne runde dijaloga, i to ”pre letnje pauze” koja u EU institucijama počinje u avgustu.

Dodaje se da je Borelj prošle nedelje telefonom razgovarao sa Vučićem i Kurtijem i da svi napori EU, uključujući i posetu Lajčka, idu u pravcu ”napretka u dijalogu”.

U Briselu takođe napominju da bi do sastanka na najvišem nivou trebalo da dođe nakon što se, sem u oblasti ergetike, postigne napredak i u dogovoru o deklaraciji o nestalima koja je u fazi finalizacije na nivou eksperata.

Miroslav Lajčak boraviće od danas do 29. juna u poseti Prištini.

Kako prenosi Telegrafi pozivajući se na saopštenje Kancelarije EU u Prištini, Lajčak će se tokom posete sastati sa premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem i liderima glavnih opozicionih partija, kao i sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.