Pripreme za izgradnju kvantaške pijace u Šapcu

Izvor: RTS, 30.Jul.2019, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripreme za izgradnju kvantaške pijace u Šapcu

Na novu kvantašku pijacu, prodavaci u Šapcu čekaju godinama. Na parceli izvan grada u toku su radovi na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži koje većim delom finansira EU, a gradiće se po uzoru na moderne pijace zemalja u okruženju.
U gajbicama, džakovima i improvizovanim objektima, voće i povrće se na parceli pored vašarišta prodaje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << duže od dve decenije. 
 
Lokacija na kojoj su počeli infrastrukturni ravodi za novu kvantašku pijacu, ne dopada se svim prodavcima. Među njima je i Milisav Živanović:
"Ja radim dugo,  prvi sam došao ovde. Bolje je ovde nego tamo, više bih voleo da ostanem bliže gradu."
Živorad Šujić na pijaci prodaje dvadesetak godina:
"Počelo je nešto da se radi, pa ništa nije urađeno. Uslovi ovde nisu dobri, treba da budu mnogo bolji."
Zbog nelegalinih pijaca, poslednjih godina manje je prodavaca na kvantašu. Stalnih zakupaca je dvadesetak, a u letnjoj sezoni je taj broj duplo veći.
"Pretpostavljam da bi ta pijaca i bolji uslovi za same korisnike doneli bolje uslove, jer treba ići u korak sa vremenom i praviti konkurenciju tržnim centrima i velikim marketima koji su još uvek ispred nas i, na neki način, ponuditi bolje uslove i za građane, i za prodavce", ističe Siniša Đakovac, iz JKP "Stari grad".
Za kvantašku pijacu u Sevrozapadnoj radnoj zoni određeno je sedam hekatara. Gradnja je podeljena u tri faze.
"Mi smo urbanističkim projektom detaljno razradili ovu lokaciju, predviđen je i plato za prodaju, interne saobraćajnice, ali i dvanest tipskih hala dimenzija 20x50 metara, gde će investitori samostalno moći da odluče da li će to služiti samo za skladištenje ili će tu biti i rashladni uređaji", kaže Violeta Šestić, JP Infrastruktura.
Projekat nove kvantaške pijace  urađen je po ugledu na u Ljubljani. Lokacija u blizini Kapitol parka izabrana je pre više od deset godina kao najbolja za tu namenu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.