Pripadnici manjina u Srbiji mogu da budu zadovoljni

Izvor: RTS, 05.Avg.2017, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pripadnici manjina u Srbiji mogu da budu zadovoljni"

Položaj pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji je u mnogim segmentima bolji u odnosu na pojedine zemlje koje su članice EU, pa i druge razvijenije zemlje, kaže državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak.
Povodom intervjua rumunskog ministra spoljnih poslova Teodora Meleškanua, koji je rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Bukurešt "u vezi sa osetljivim pitanjima" po Rumuniju u koje je ubrojao "prava pripadnika rumunske manjine širom Srbije očekuje vidljivi napredak", Bošnjak kaže da mu je drago što je Rumunija, kao jedan od suseda Srbije, članica EU, prepoznala rezultate ostvarene u unapređenju prava pripadnika manjina.

"Interesovanje suseda za korake koje smo preduzeli na evropskom putu i postizanju standarda u ovoj oblasti će sigurno dovesti do boljeg poznavanja prilika u Srbiji, a samim tim obezbediti i značajniju podršku u EU integracijama", rekao je za Tanjug Bošnjak.
Navodeći da je prošlo već godinu i po dana od usvajanja Akcionog plana za poglavlje 23, Bošnjak kaže da Ministarstvo i drugi državni organi u potpunosti primenjuju sve ono što je tim planom zacrtanom, te da će nastaviti tako da rade.
Kaže i da će eventualno otvorena pitanja koja postaje između dve tradicionalno prijateljske zemlje moći da budu rešena i u ovom periodu.
Bošnjak navodi da je u radu Međuvladine mešovite komisije moguće razmotriti sva pitanja koja su od interesa za pripadnike rumunske nacionalne manjine sa ove strane granice, ali i srpske nacionalne manjine u Rumuniji.
Naravno, kako kaže, ključni akcenat treba da bude i ostane ekonomski razvoj pograničnog dela između Rumunije i Srbije.
"IPA prekogranična saradnja i projekti mogu značajno doprineti upravo boljem ekonomskom položaju, a samim tim i ostvarivanju svih drugih prava građana koji žive sa ove i one strane granice", rekao je Bošnjak.
Bošnjak naglašava da bi voleo da tema položaja nacionalnih manjina u Srbiji u jednom trenutku postane suvišna.
Prema njegovim rečima, Srbija baštini dobru i pozitivnu tradiciju na teritoriji Vojvodine koja je jedna od najbolje uređenih multietničkih sredina u Evropi.
Navodi da naši sugrađani, pripadnici manjina, imaju prostora za političko delovanje kroz rad nacionalnih saveta nacionalnih manjina, te da postoji čitav niz institucija manjina, od krajnjeg juga do severa, od Preševa do Kanjiže.
Podseća da postoje opštine u kojima je manjina u potpunosti većina, koja ima sva prava i mogućnosti da upravlja javnim poslovima.
Ocenio je i da 21 nacionalni savet koji ostvaruje kulturnu autonomiju, kao i 26, 27 različitih etničkih zajednica, koje žive u Srbiji, mogu da budu u potpunosti zadovoljne.
Možda ne potpuno zadovoljni u svakom životnom segmentu i na svakom delu teritorije, dodaje Bošnjak, ali navodi da su ta prava pristupačna na jednak način, kao i da Ministarstvo namerava i dalje da posebnu pažnju posveti većem zapošljavanju pripadnika manjina.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Boššnjak: Pripadnici manjina u Srbiji mogu da budu zadovoljni

Izvor: Blic, 05.Avg.2017

Položaj pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji je u mnogim segmentima bolji u odnosu na pojedine zemlje koje su članice EU, pa i druge razvijenije zemlje, kaže državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak...Povodom intervjua rumunskog ministra spoljnih poslova...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.