Pridruživanje Hrvatske EU opterećuje izvozno tržište BiH

Izvor: Southeast European Times, 07.Dec.2011, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pridruživanje Hrvatske EU opterećuje izvozno tržište BiH

Bosna i Hercegovina bi mogle da izgube svoje glavno izvozno tržište kada se Hrvatska zvanično pridruži EU.

07/12/2011

Dražen Remiković za Southeast European Times iz Sarajeva -- 7.12.2011.

Eksperti kažu da će se domaći proizvođači u Bosni i Hercegovini (BiH) suočiti sa neprilikama jer se Hrvatska pridružuje izvoznom tržištu koje je izvan domašaja te zemlje zbog novih propisa.

Zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << EU ponovili su da je neophodno napraviti jednu „adresu“ sa kojom bi Brisel mogao da komunicira. Trenutno u BiH postoji 12 poljoprivrednih ministarstava -- deset kantonalnih i dva entitetska.

„Svako ministarstvo vodi svoju politiku. Poljoprivrednici jednostavno ne znaju kome da se obrate“, kaže za SETimes poljoprivrednik Atif Malić iz Jablanice.

Trenutno BiH izvozi čelik, mašine i alat u EU, a izvoz hrane je problematičan zbog haotične administrativne situacije.

Zvaničnici u Sarajevu žele da uspostave državno ministarstvo poljoprivrede, ali političari u Republici Srpskoj (RS) kažu da to nije neophodno, tvrdeći da će određena ovlašćenja biti prebačena sa RS na državni nivo i zauzvrat oslabiti entitet.

Eksperti, međutim, procenjuju da je ovo najmanji problem sa kojim će se BiH suočiti dok Hrvatska ulazi u EU. Stvarne prepreke na koje će naići domaći proizvođači uključuju nedovoljan broj opremljenih graničnih prelaza, nedovoljno opremljene laboratorije za analizu i nedostatak dozvola, koje su neophodne za ulazak izvezene robe na tržište EU.

Željko Marijan, direktor mlekare Livno, kaže da je njegova kompanija već u potrazi za drugim tržištima.

„Preko 60 odsto naših proizvoda izvozi se u Hrvatsku. Izgubićemo veliko tržište zbog svoje krute politike“, rekao je Marijan za SETimes.

Međutim, UNDP smatra da je skandalozno što niko nije upozorio poljoprivrednike i proizvođače u BiH na opasnost.

„Recimo da proizvodite suvo meso. Da biste ga izvezli u Hrvatsku moraćete da idete u Hrvatsku radi analize proizvoda u njihovim laboratorijama i da dobijete dozvolu njihove vlade. To je veliki trošak i gubitak vremena. Trgovinski proces ne funkcioniše tako“, kaže za SETimes Nedim Ćatović, šef UNDP u BiH.

On je dodao da BiH trenutno ne ispunjava trgovinske uslove EU i stoga proizvođači i poljoprivrednici iz BiH neće moći da izvoze proizvode u Hrvatsku.

„Radi se pre svega o mlečnim i mesnim proizvodima“, rekao je Ćatović.

Snežana Stanković, ekonomski ekspert iz Banja Luke, kaže da će dva osnovna problema biti kvalitet i kvantitet proizvoda.

„Naše laboratorije za testiranje hrane ne ispunjavaju standarde EU. Hrvatska je jedno od najvažnijih tržišta za BiH i ovaj problem će eskalirati kada Hrvatska uđe u EU“, rekla je Stanković za SETimes.

„Druga stvar je kvantitet; BiH neće moći da izvozi neograničene količine proizvoda u Hrvatsku, nego će kvote biti striktno regulisane. Ulaskom u EU Hrvatska će automatski prekinuti sadašnja uvozna i izvozna pravila, koja su bila regulisana bilateralnim sporazumom“, zaključila je Stankovićeva.

Ivana Sučić, direktorka Hrvatske agencije za trgovinsku politiku i međunarodne odnose, izjavila je za SETimes da će Hrvatska ukinuti sve svoje sporazume o slobodnoj trgovini nakon ulaska u EU.

„Hrvatska će se pridružiti zajedničkoj trgovinskoj politici EU i preuzeće ugovorne odnose koje je EU zaključila sa trećim zemljama. To znači da će se roba izvoziti iz BiH u Hrvatsku u skladu sa pravilima i svim drugim zemljama EU“, rekla je Sučić.

Granični prelazi su još jedan problem koji će iskomplikovati izvoz iz BiH. Prema hrvatskom predlogu, kada zemlja postane punopravna članica EU, svi najvažniji proizvodi životinjskog i biljnog porekla iz BiH moći će da se izvoze preko dva granična prelaza Gradiške i Bijače. Trenutno je otvoreno sedam graničnih prelaza sa Hrvatskom.

Svaki prelaz moraće stalno da ima fitosanitarne i veterinarske kontrole.

Državna vlada dala je uputstva svim ministarstvima da izrade akcioni plan kako bi se izbegli negativni efekti pridruživanja Hrvatske EU, saopštilo je za SETimes Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Igor Gavran, menadžer projekata u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, smatra da je to samo deklarativna mera. On je rekao da vlasti moraju odmah da reaguju da bi sprečile kolaps prehrambene industrije u BiH.

„Već godinu dana se zna za ovaj problem, a ništa konkretno nije urađeno. Vreme nije isteklo, ali se plašim da će ovo postati ogroman problem ako se hitno nešto ne uradi“, rekao je Gavran za SETimes.

„BiH neće moći da izvozi skoro nikakve životinjske proizvode osim ribe, a vrednost izvoza u Hrvatsku iznosi skoro 20 odsto od ukupnog izvoza BiH“, dodao je Gavran.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.