Prelistavanje medija sa urednicom BBC Srbija

Izvor: Megafon.co, 06.Dec.2019, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prelistavanje medija sa urednicom BBC Srbija

“Ja mislim da su mediji vrlo važni. Da ne mislim tako, ne bih bila u medjima skoro 34 godine”, počinje priču urednica BBC Srbija Aleksandra Nikšić. Medijsko prelistavanje na kome je govorila o aktuelnim temama i filterima kroz koje prolaze vesti pre objave u ovom renomiranom mediju, organizovao je niški EU info kutak.
Foto – Petra Naumović

“Mislim da smo sada u stvari u lošijoj situaciji nego kad sam ja bila u vašim godinama. Zato što >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << tad prosto nisi imao toliko izbora, pa si mogao jednostavnije da odabereš i kome da veruješ i šta da čitaš i kako da se odnosiš prema tome. A sada, kada svako jutro počinjemo sa 50, 60 naslova, koji su u suštini isti, o istoj temi, prosto ne možemo da shvatimo na šta treba da se orijentišemo. I zato stalno ponavljam, samo treba da gledamo to kao neki foto-tapet koji nas okružuje. A da koristimo sopstvene uši i oči da shvatimo o čemu se radi. I da, ako nam je do nečega stalo, kopamo što više možemo, da saznamo pravu sliku i pravu istinu o tome. A ne ono što nam se predstavlja ili, što bi neki rekli, servira, kao istina.”
Aleksandra veruje da u današnje vreme sa učenjem o medijskoj pismenosti treba da se krene od osnovne škole. I dodaje da bi upetostručila nastavu srpskog jezika, jer smatra da je to najveći problem.
“Ja dobijam nervne slomove kad vidim da je u nečemu učestvovalo “preko” 50 ljudi. Šta to znači, da su skakali jedan preko drugog? I mislim da je to problem – mediji su postali slika naše nepismenosti, a ne obrnuto. Mi smo ti koji smo nepismeni, mi smo ti koji ne znamo da mislimo i da ne znamo da čitamo između redova. I zbog toga su nam mediji takvi kakvi su. I zbog toga verujemo onome što pročitamo na prvu loptu i uopšte se ne razmišljamo da li možda to nije tačno ili jeste tačno. Mislim da je neophodno uvesti neku vrstu obuke, da tako kažem ili obrazovanja od malih nogu. Kako se treba odnositi prema informacijama jer će ih biti sve više i više. Ovo sad nije ništa u odnosu na ono što nas čeka sledeće godine, a tek za 10 godina… Nemamo pojma. Možda ćemo imati čipove sa informacijama u glavama, ne znam kako će to ići. Tako da mislim da je velika dužnost koju bi trebalo da preuzmu i nastavnici i roditelji, čak i sami učenici, studenti itd. Da nauče da proveravaju, da nauče da razmišljaju, da shvate da nije sve istina ta koja piše.”
Slika o novinarima Aleksandra kaže i da bi volela da nestane idealistička slika o novinarima kao o ljudima koji sve znaju. I sama objašnjava da postoje stvari koje ne zna i koje ne mora da zna. Ali posao novinara i jeste da potraži odgovore na pitanja.
“Mi, novinari smo u stvari ljudi koji samo imaju mnogo više strpljenja, odnosno trebalo bi da imaju mnogo više strpljenja od čitalaca da dođu do nekih podataka do kojih neko drugi ne želi, nema vremena ili ne može doći.”
Najavljuje da će u organizaciji BBC Srbija uskoro biti održavane radionice o medijskoj pismenosti za studente, a verovatno i srednjoškolce.
Medijsko prelistavanje sa… Medijsko prelistavanje sa… serija je događaja na kojima će EU info kutak ugostiti priznate medijske stručnjake i razgovarati o značajnim temama iz medija.
“Pokušaćemo da otkrijemo šta sve čini medijsku poruku. I šta stoji iza nje. Kako bismo bili sposobni da izađemo iz tzv. „slepih mrlja“ koje stvaramo kroz ustaljene načine konzumiranja informacija. Osvrnućemo se na to kako i zašto se često dešava da o istoj temi mediji sasvim različito izveštavaju”, poručuju iz EU info kutka.
Foto – Petra Naumović


Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.