Preliminarna lista za stanove izbeglih i interno raseljenih lica

Izvor: Studio B, 05.Mar.2012, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preliminarna lista za stanove izbeglih i interno raseljenih lica

Posle decenija života u kolektivnim centrima, 20 izbeglih i interno raseljenih porodica uskoro ih napušta i seli se u nove stanove koje dobijaju na korišćenje.

Objavljena je preliminarna rang lista gradskog konkursa i ostavljen rok za eventualne prigovore u narednih 8 dana. Do 20. marta, kažu u stambenoj komisiji grada, biće formirana konačna lista.

Grad Beograd dao je zemljište u Velikom Mokrom Lugu, izgradnju zgrade finansirala Vlada SAD-a, dok će se druge >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << dve zgrade, odmah pored, graditi sredstvima EU.

Da li su prozori plastični ili drveni? Kakvi su zidovi? Da li znamo kolika je njegova soba? I još mnogo toga zanimalo je 12-godišnjeg Stefana kada smo sa mesta gde će živeti došli na mesto gde sada živi - u kolektivni centar u Zemunu.

Život ih nije mazio. Porodica Cvetković izbegla je '99 sa Kosova, godinu dana živeli su u manastiru Sveti Stefan, bili su podstanari na Karaburmi, završili u kolektivnom centru. Majka ima autoimunu bolestan, dete privremeno rođeno sa smetnjama u razvoju.

- Sunčica Cvetković, interno raseljena sa KiM - Njemu je moja pažnja potrebna 24 sata, dan i noć moram da budem uz njega. Kada sam saznala da sam na 4. mestu rang liste bila sam presrećna, nisam mogla da verujem da ćemo konačno dobiti krov nad glavom.

- Jovan Cvetković, interno raseljen sa KiM - Šta da vam kažem, danas sam bio najprijatnije iznenađen, kao neko moje drugo rođenje - san svakog beskućnika je da ima krov nad glavom i upravo se to danas i desilo. Hvala im, veliki smo im dužnici, to je dokaz da stvarno misle na nas.

Osim kolektivnog centra u Zemunu, pravo da konkurišu imali su i ljudi iz preotsala sva kolektivna centra u Beogradu, u Krnjači i Grockoj. Od 98 prijavljenih, 50 porodica ispunilo je sve uslove, od čega će se 20 i useliti.

- Nataša Milošević, Stambena komisija grada Beograda - Svi koji su konkurisali imaju rok od osam dana da podnesu prigovor ukoliko smatraju da je u njihovom slučaju napravljena neka greška ili povređeno neko pravo. Prigovore će razmatrati gradonačelnik Beograda i nakon njegove odluke, formiraćemo konačnu rang-listu koja se očekuje do 20. marta, a u aprilu očekujemo useljenje.

Jedna zgrada je završena ali se time ne završava rešavanje stambenog pitanja izbeglih i raseljenih na teritoriji Beograda. Odmah pored, grade se još dve zgrade sa po 20 stanova. Biće to nova šansa za sve koji su ostali ispod crte.

Nova šansa da na 5 godina, uz mogućnost produženja ako se dotad ne snađu, žive u garsonjerama, jednosobnom i dvosobnim stanovima.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Preliminarna lista za 20 stanova

Izvor: Press, 06.Mar.2012, 00:22

Građevinski radovi na prvoj od tri zgrade u Velikom Mokrom Lugu, u kojoj će živeti izbegla i interno raseljena lica, koja su smeštena u kolektivnim centrima u Beogradu, završeni su. Preliminarna rang-lista za prvih 20 stanova biće objavljena danas

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.