Preko IPARD-a do konkurentnije poljoprivrede

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2018, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preko IPARD-a do konkurentnije poljoprivrede

Poljoprivrednim proizvođačima iz Srbije koji su konkurisali za korišćenje novca iz IPARD fondova uručena su rešenja o dodeli sredstava iz ovog programa u Vladi Srbije. Rešenja su uručili: Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, ministarka za evropske integracije, Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici.

Ministarka Joksimović je rekla da je evropsko tržište zahtevno, da je našu poljoprivredu neophodno učiniti konkurentnijom i boljom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zbog čega je mogućnost korišćenja IPARD fondova veoma važna.

Ono što je novina i na šta smo veoma ponosni kao Vlada (Srbije), to je da smo od ove godine, od maja meseca, kada sam potpisala IPARD program za Srbiju, uspeli da obezbedimo za naše poljoprivrednike, za srpski agrar, za srpskog poljoprivrednika, bespovratna sredstva u iznosu od 175 miliona Evra, bespovratno, do 2020. Godine" rekla je Joksimovićeva.

"Danas, ovo konkretno što je bilo, imali smo 85 aplikacija. To je za nabavku opreme i mehanizacije. Mi smo već, deset i deset smo uručili. Ima dvadesetak njih koji su odbijeni zato što zahtevi nisu adekvatni, ostali su u radu i oni će biti u danima koji su ispred nas" potvrdio je za RTV ministar poljoprivrede Branisalv Nedimović.

Ranije ove godine, tokom juna, ili jula, smo ispunili uslove za akreditovanje za IPARD fondove i to je bila prekretnica za Srbiju, da postane deo jedne od najvećih politika EU, a to je zajednička agrarna politika" podsetio je šef Delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici.

Tomas Marinković, povratnik iz Nemačke, koji je dobio sredstva za ugradnju plastenika na 70 Ha, kaže da je ova stimulacija važna, ali da je poljoprivrednicima neophodno pomagati u kontinuitetu.

"Mi moramo da investiramo kompletan novac, da bismo dobili povraćaj, što je za mnogo poljoprivrednika u Srbiji verovatno teško. Ko ima ogroman novac da uloži, da bi vratila EU, odnosno, ministarstvo novac? Tako da na tom planu možda mora nešto da se uradi" rekao je.

Koliko velika zainteresovanost među poljoprivrednicima vlada za korišćenje ovih sredstava govori i podatak da je do sada upućen 381 zahtev za nabavku traktora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bespovratnih 175 miliona evra EU poljoprivrednicima Srbije za mašine i opremu

Izvor: Beta, 23.Okt.2018

U Vladi Srbije danas su poljoprivrednicima uručena rešenja o dodeli bespovratnih 175 miliona evra iz programa IPARD Evropske unije (EU) za kupovinu nove opreme i mehanizacije.Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici je rekao da je program IPARD prekretnica koja je omogućila da Srbija postane...

Nastavak na Beta...

"Za prikolicu 10.000 EUR, za mlekaru 600.000 EUR, nije to malo"

Izvor: B92, 24.Okt.2018, 11:49

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da se u Srbiji do sada oko 500 poljoprivrednika prijavilo za korišćenje sredstava iz IPARD fondova...Nedimović je za Prvu TV kazao da je reč o značajnim bespovratnim sredstvima u iznosu od 60 do 70 odsto investicije...Do sada je bilo, kako je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.