Pregovori da počnu u decembru

Izvor: B92, 11.Dec.2013, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pregovori da počnu u decembru"

Beograd -- Francuska je, zajedno s Italijom, preuzela inicijativu da pristupni pregovori sa Srbijom za članstvo u EU započnu već krajem decembra.

Ovo je za Novosti rekao ministar za evropske poslove Francuske Tjeri Repenten.

Zvanični Pariz se, takođe, zalaže da pregovarački okvir bude što povoljniji, da put Srbije ka EU ne bi još više bio otežan, imajući u vidu obaveze koje već stoje pred >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Beogradom.

U intervjuu za Novosti, Repenten naglašava da Beograd u tom smislu uvek može da računa na podršku njegove zemlje.

"Želimo da ostanemo što precizniji kada je reč o predlogu pregovaračkog okvira za Srbiju, kakav je predložila Evropska komisija, bez dodavanja novih uslova. Već ima mnogo toga da se uradi", kaže Repenten.

Francuski ministar smatra da Srbija dobro napreduje ka EU.

"Ističemo pozitivne napore koji su ostvareni na organizovanju lokalnih izbora na Kosovu, iako je bilo izolovanih problema u domenu bezbednosti, što ne dovodi u pitanje našu pozitivnu analizu tih izbora", ističe Repenten.

Što se tiče odnosa zvaničnog Pariza i Beograda, Repenten smatra da oni odavno nisu bili na tako dobrom nivou, kao što su sada.

"Sa svojim kolegom Brankom Ružićem sam se sreo dva puta, a prvi put na dan kad je preuzeo funkciju. U međuvremenu smo imali više ministarskih razmena. Želimo da ugostimo, u maju, predsednika Srbije Tomislava Nikolića, tokom komemorativne izložbe povodom obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata. Ekonomski emisar za Balkan Alen Rišar je takođe boravio u Srbiji. Pred nama su određeni projekti ekonomskog, ali i kulturnog karaktera, kao što je, na primer, francuska škola u Beogradu. Očekujemo, u tom kontekstu, predloge vlasti iz Srbije", rekao je Tjeri Repenten.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tjeri Repenten: Ne otežavamo put Beogradu

Izvor: Večernje novosti, 12.Dec.2013, 00:03

FRANCUSKA je, zajedno s Italijom, preuzela inicijativu da pristupni pregovori sa Srbijom za članstvo u EU započnu već krajem decembra, što je istaknuto i u zajedničkoj deklaraciji na nedavnom samitu dveju vlada. Zvanični Pariz se, takođe, zalaže da pregovarački okvir bude što povoljniji, da...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.