Predstoje nove, uvećane prognoze privrednog rasta

Izvor: Politika, 01.Nov.2015, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstoje nove, uvećane prognoze privrednog rasta

KIKINDA – Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će međunarodne finansijske institucije narednih dana promeniti svoju prognozu privrednog rasta Srbije.

On je, u svom obraćanju, povodom obnavljanja rada Metanolsko-sirćetnog kompleksa (MSK) u Kikindi, kazao da će za tri dana EU, a za pet dana i MMF povećati svoje prognoze za privredni rast Srbije. Prema njegovim rečima međunarodne organizacije će za ovu godinu promeniti prognozu sa 0,5 na 0,7 do 0,8 odsto, ali, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je naveo, on je i dalje uveren da će to biti jedan odsto.

Takođe, dodao je, uskoro će biti promenjena prognoza i za iduću godinu sa 1,5 na plus 2.

„Srbija ide u dinamičan rast I razvoj”, poručio je premijer.

MSK će doneti 0,3 odsto BDP,vratiće život u severni Banat

KIKINDA – Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Metanolsko-sirćetni kombinat (MSK) u Kikindi, koji je posle četiri godine obnovio rad, donositi 0,3 BDP i prihode od više desetina miliona evra.

Premijer koji je prisustvovao obnavljanju proizvodnje MSK rekao je da se nikada to ne bi uspelo da nije vrednih radnika i dodao da su se građani Kikinde uželeli buke koju ta fabrika proizvodi, zbog čega se nada da će tako biti i ubuduće.

Kako je rekao kada se uđe u fabriku i kada se vidi kako je čista i uredna i kada se vide vredni i disciplinovani radnici možemo pred svima da se ponosimo i kažemo da je ona naša budućnost.

Premijer je pomenuo i da ponovo radi Azotara čime je hemijski kompleks posle puno godina proradio punom snagom i dodao da je vlada dala 600 miliona evra i da ne žale jer će se to vratiti mnogostruko.

On je rekao i da očekuje nove investitore i da će u Kikindi bar još jedan veliki strani investitor otvorirti fabriku u agroindistrijskom kompleksu .

„Severni Banat neće biti mrtvo more kako su ga nazivali do skoro i biće motor razvoja Vojvodine i Srbije”, rekao je premijer i dodao: „Stvari nisu lake, ostavljena nam je kuća bez temelja, urušena i mora prvo temelj da se napravi a zatim i kuća da se gradi”.

Gradićemo zgradu po zgradu, naveo je, fabriku po fabriku i biće Srbija bolja i uspešnija.

„Nerad je vladao, a živeli su samo oni koji imali kombinaciju, ali ponovo će normalan narod početi da normalno živi u pristojnoj zemlji i meriti se sa najrazvijenijim državama Evrope”, porucio je premijer.

Partijske polemike ne zanimaju, neka rade šta hoće

KIKINDA – Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je, u vezi s polemikom između SNS I SPS koja se vodi poslednjih dana, da se ne bavi stranačkim pitanjima, već da radi na dobrobiti zemlje i građana.

Na pitanje šta očekuje od lidera SPS Ivice Dačića u vezi ponašanja Dušana Bajatovića, on je istakao da ne očekuje ništa i da ga je „baš briga” za sve te priče.

„Ja živim za MSK, Petrohemiju, fabrike u Srbiji, život ljudi. Partijskim stvarima se ne bavim”, poručio je Vučić u izjavi novinarima prilikom posete Metanolsko-sirćetnog kompleksa (MSK) u Kikindi.

On je istakao da će u januaru, kada bude skupština SNS, da se bavi stranačkim pitanjima, a da mu nisu važne „dnevne stvari koje čuje na njegov račun”.

„Slava treba da pripadne ljudima koji se bore I idu napred, a to što je SPS našao nekoga koji će da vikne 'Vučiću pederu', pa je to neki dokaz nečeg - to me ne zanima”, naveo je premijer.

Srećan je, kako je rekao, što su on i vlada doprineli da se danas pokrene MSK, a da za „ovakve gluposti niće nikom da se pravda, niti da odgovara”.

„Neka rade šta hoće ne tiče me se uopšte”, zaključio je Vučić.

Ključno da dođu još jedan veliki i dva manja ulagača

KIKINDA – Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da će otvaranje graničnog prelaza Nakovo - Lunga za autobuse i kamione doprineti tome da strani partneri investiraju u Severni Banat i poručio da će Vlada Srbije ulagati u taj kraj i u jug i jugoistok Srbije kako bi građani sa svojom decom gradiuli i imali sigurnu budućnost.

Premijer je novinarima u Kikindi, gde je posle četiri godine obnovljena prizvodnja u MSK, naveo da će otvaranje tog graničnog prelaza i za autobuse i kamione privući rumunske i italijanske investitore koji posluju u Rumuniji.

Izneo je i podatak da je vlada ukupno 80 miliona evra uložila u ovaj kraj i Agroindustrijski kompleks.

Kako je rekao, ključno je da se dovede još jedan veliki investitor i jedan, dva manja, naveo da će i u „Tozi Markoviću” biti nešto bolje, i da će time biti obezbeđena sigurna budućnost ne samo za Kikindu već i Severni Banat.

Mi ćemo se boriti koliko možemo, poručio je Vučić.

Primetivši da je „uporan i dosadan” kada nešto treba da se uradi, Vučić je kao primer pomenuo nedavni susret sa premijerom Rusije Dmitri Medvedevim u Moskvi koji mu je prilikom prvog susreta rekao da ga ništa ne pita „za ona dva hemijska preduzeća” i da mu je poručio „da će sve biti u redu samo da ga više sa tim ne gnjavi”.

Napredak više niko ne može da zaustavi

KIKINDA – Srbija je polako ali sigurno krupnim koracima krenula napred što više niko ne može da zaustavi, poručio je danas premijer Aleksandar Vučić i dodao da će se dobri rezultati uskoro videti i u izveštajima MMF i Evropske unije.

Premijer je u Kikindi gde je posle četiri godine obnovljena proizvoidnja u MSK rekao i da će MMF Srbiji odobriti povećanje plata i penzija, korigovaće i prognozu rasta naviše, da ćemo dobiti treću reviziju...

On je rekao da će se u izveštaju Evropske unije kao i MMF-a videti korekcija rasta i ocenio da će za sledeću godinu Srbiji umesto 1,5 prognozirati dva odsto.

Vučić se osvrnuo i na skok Srbije na Duing listi Svetske banke za 32 mesta odnosno sa 91 na 59 i rekao da su se njemu i onome što radi mnogi smejali ali da rezultatima niko ne može da se smeje.

„To više ne može da se zaustavi. mi smo 65 odsto teških mera već sproveli , a ostala je trećina. Kada to završimo grabićemo napred brže nego ostale zemlje u regionu i imaćemo dinamičan rast'', rekao je Vučić.

Premijer je rekao i da je deficit u oktobru bio 3,6 milijardi dinara, a od početka godine ukupan republički deficit iznosi 37,9 milijardi što je daleko manje od projektovanog.

„Mnogi se naljute kada insistiram na štednji, ali mi se ponašamo kao odgovorni domaćini baš kao i radnici u MSK i kao ljudi koji brinu o budućnosti a ne o skupljanju dnevno političkih poena” podvukao je premijer.

Prema njegovim rečima, pokretanje MSK će doprineti rastu BDP za 0,25 do 0,30 odsto

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Vučić: Predstoje nove, uvećane prognoze privrednog rasta

Izvor: Prva.rs, 02.Nov.2015, 00:16

On je, u svom obraćanju, povodom obnavljanja rada Metanolsko-sirćetnog kompleksa (MSK) u Kikindi, kazao da će za tri dana EU, a za pet dana i MMF povećati svoje prognoze za privredni rast Srbije.. Prema njegovim rečima međunarodne organizacije će za ovu godinu promeniti prognozu sa 0,5 na 0,7...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.