Predstavnici manjina Hrvatske i Srbije u Vukovaru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2019, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavnici manjina Hrvatske i Srbije u Vukovaru

O saradnji na pripremi i sprovođenju zajedničkih projekata u okviru nacionalnih i EU konkursa vezanih za rad nacionalnih manjina danas su u Vukovaru razgovarali predstavnici nacionalnih manjina Hrvatske i Srbije.

Poslanica u srpskom parlamentu i članica Odbora za ljudska i manjinska prava, Olena Papuga, je izjavila da s obzirom na to da Srbija još nije članica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << EU - ne rade se manjinski projekti kojima bi se apliciralo prema fondovima, ali se rade projekti u partnerskoj saradnji s nekom od članica EU i zajednički apliciraju.

"Cilj ovoga skupa je utvrditi postoje li mogućnosti zajedničkog rada na projektima koji bi se odnosili na multikulturalnost", rekla je Papuga, prenela je HINA.

Dodala je da Autonomna Pokrajina Vojvodina ima sporazum o međunarodnoj i međuregionalnoj saradnji i da je sazrelo vreme da se on i na konkretan način sprovede u delo, pri čemu je potrebna pomoć i iskustvo Vukovarsko-sremske županije.

Istakla je, da bi se zajednički projekti mogli odnositi na kulturu, obrazovanje, sport ili očuvanje jezika nacionalnih manjina koji su izloženi jakoj asimilaciji.

Predsednik Saveta za nacionalne manjine Hrvatske Aleksandar Tolnauer rekao je da Hrvatska još nedovoljno koristi novac EU, pa i onim koji bi mogla za rešavanje problema nacionalnih manjina i da unutar evropskih fondova ne postoje direktno manjinski fondovi, nego potprojekti za koje se može aplicirati.

Kao primer je naveo da je Savet za nacionalne manjine 2007. godine iskoristio 720.000 evra iz EU fondova za razvoj i to u segmentu lokalne samouprave.

Tolnauer je istakao da treba pratiti projekte za koje se raspisuju konkursi u EU, ali je dodao da se konkursi ne raspisuju za srpsku, rusinsku ili bilo koju drugu nacionalnu manjinu.

Ako, rekao je, neko očekuje toga nema.

Ocenio je da hrvatska vlada ima razumevanja za probleme manjina i njihove potrebe te da na sistem u hrvatskom budžetu po kojem se finansiraju manjine više niko nema primedbi. Tolnauer je istakao da je Savet za nacionalne manjine pre 17 godina iz svih hrvatskih fondova primao ukupno 19 milona kuna, a danas iz državnog budžeta, odnosno ministarstava i lokalne samouprave prima više od 126 miliouna.

Vukovarsko-sremski zamenik župana, Đorđe Ćurčić, je rekao da Savet srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije, na primer, s Ministarstvom spoljnih poslova i Ministarstvom kulture ima dobru saradnju na dva projekta - Dečjoj olimpijadi i manifestaciji "Pesnici roda svoga", oba veoma važna za srpsku zajednicu u toj županiji.

Rekao je da očekuje da će sastanak predstavnika nacionalnih manjina iz Hrvatske i Srbije rezultirati zajedničkom saradnjom na projektima od interesa za manjine u obema zemljama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.