Predstavljanje rezultata projekta za inkluziju Roma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2015, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljanje rezultata projekta za inkluziju Roma

Rezultati projekta „Ovde smo zajedno - Evropska podrška za inkluziju Roma" u oblasti pružanja besplatne pravne pomoći pravno nevidljivim osobama u Srbiji, biće predstavljeni sdanas na panel diskusiji „Besplatna pravna pomoć Romima - šta je postignuto i šta još predstoji".

U okviru projekta „Ovde smo zajedno - Evropska podrška za inkluziju Roma" koji finansira Evropska unija i sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji, nevladina organizacija Praxis identifikovala je 1.100 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pravno nevidljivih lica u 97 opština i pokrenula 969 pravnih postupaka za članove romske zajednice, od septembra 2013. godine.

Kao rezultat ovih aktivnosti, korisnici koji su dobili lična dokumenta sada imaju više mogućnosti u oblasti obrazovanja, zdravstvene zaštite i zapošljavanja, navodi se u saopštenju Misije OEBS u Srbiji.

Kako je najavljeno, u predstavljanju rezultata učestvovaće direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Republike Srbije Suzana Paunović, Majkl Ujehara, zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji, Nikolas Bizel, šef I sektora operacija u Delegaciji Evropske unije u Srbiji, Osman Balić, predsednik Stalne konferencije romskih udruženja građana i Ivanka Kostić, izvršna direktorka NVO Praxis.

Korisnici besplatne pravne pomoći i članovi mobilnih pravnih timova NVO Praxis podeliće svoja iskustva u ovoj oblasti.

Evropska podrška za inkluziju Roma je projekat vredan 4,8 miliona evra, projekat koji finansira Evropska unija i sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji, obezbeđuje podršku institucijama Republike Srbije u poboljšanju položaja Roma u pristupu osnovnim pravima, građanskom učešću, tržištu rada, obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, adekvatnom stanovanju i kreiranju poslova.

Najvažniji partneri projekta su Kancelarija za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Stalna konferencija gradova i opština, NVO Praxis, Fond za obrazovanje Roma, Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Tim za socijalnu inkluziju i smanjenje siromaštva, dodaje se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.