Predsednik Austrije o Balkanu: Strategija EU za Srbiju OSTVARLJIVA

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Maj.2018, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Austrije o Balkanu: Strategija EU za Srbiju OSTVARLJIVA

"Najvažnije je da dalje radimo na evropskoj perspektivi"

Predsednik Austrije Aleksandar van der Belen ocenio je danas u Sofiji, da je strategija za proširenje EU, sa rokom do 2025. za prijem zemalja Zapadnog Balkana, ambiciozna, ali ostvarljiva.

Pročitajte i :

Van der Belen, koji se nalazi u poseti Bugarskoj, rekao je na konferenciji za štampu da je za realizaciju perspektive do >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 2025. potrebna "dobra volja na obe strane".

- Srbija i Crna Gora su dve zemlje na "prvoj liniji fronta", ali najpre moraju da se reše konflikti, kao što je na primer onaj između Srbije i Kosova, ili otvorena granična pitanja - zatražio je šef austrijske države.

- EU ne može sebi da priušti da uveze nove probleme - poručio je on dodajući da ne želi da predviđa nikakve datume ili rokove.

- Najvažnije je da dalje radimo na evropskoj perspektivi - podvukao je Radev.

Ukazao je da je Bugarska za vreme svog predsedavanja već obavila dosta posla i fokus Unije usmerila ponovo na Zapadni Balkan.

Pristupna perspektiva Srbije i Crne Gore, pored "škakljivih tema" kao što su kosovsko pitanje ili Turska bili su na dnevnom redu razgovora bugarskog premijera Bojka Borisova i predsednika Austrije.

Inače, Austrija u drugoj polovini ove godine predsedava EU, a najavljeno je u Beču da će jedan od prioriteta biti dalje približavanje zemalja Zapadnog Balkana Uniji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.