Predsednica EK: EU treba da menja politiku prema Kini ali ne i da se odvoji od nje

Izvor: Beta, 19.Maj.2023, 16:06

Predsednica EK: EU treba da menja politiku prema Kini ali ne i da se odvoji od nje

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je danas na sastanku Grupe 7 u Hirošimi da politika EU prema Kini treba da se promeni, jer se Kina promenila, tako što će Unija nastaviti saradnju sa tom zemljom u nekim oblastima ali istovremeno smanjivati ekonomsku zavisnost.Prema rečima predsednice EK, Kina je sa "reforme i otvaranja" prešla na "bezbednost i kontrolu" i postala još represivnija u zemlji i još samouverenija u inostranstvu, posebno u susedstvu. Takođe je sklopila "neograničeno prijateljstvo" sa Rusijom uoči brutalne invazije te zemlje na Ukrajinu.Međutim, odvajanje od Kine, rekla je Fon der Lajen, nije održivo, niti je u interesu EU.Ona je rekla da Unija mora da zadrži otvorenu komunikaciju i da radi sa Kinom u oblastima poput klimatskih promena, spremnosti za pandemiju, finansijske stabilnosti ili nuklearne proliferacije."Istovremeno moramo da smanjimo našu ranjivost u ekonomskim odnosima", istakla je predsednica EK na panelu na skupu G7 u Hirošimi i navela nekoliko načina da se to uradi.EU, prema njenim rečima, na prvom mestu treba da učini svoje ekonomije i industrije konkurentnijim i otpornijim, posebno u oblastima zdravlja, digitalne i čiste tehnologije."Moramo da radimo sa partnerima-istomišljenicima da izgradimo naše kapacitete i smanjimo zavisnost od Kine kada je reč o robi poput ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Predsednica EK: EU treba da menja politiku prema Kini

Izvor: Radio 021, 19.Maj.2023

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da politika EU prema Kini treba da se promeni, jer se Kina promenila.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.