Poziv kiparskim investitorima

Izvor: RTS, 07.Jun.2011, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poziv kiparskim investitorima

Premijer Mirko Cvetković pozvao je kiparske kompanije da ulažu u Srbiji i sarađuju sa srpskim privrednicima. Predsednik Dimitris Hristofijas ukazao da Srbija može da iskoristi Kipar kao međunarodni i regionalni poslovni centar, da lakše uđe na tržišta zemalja EU i Bliskog istoka.

Drugog dana posete Kipru, premijer Srbije Mirko Cvetković pozvao je kiparske kompanije da ulažu u Srbiji i sarađuju sa srpskim privrednicima, jer politički odnosi dve zemlje predstavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dobru osnovu za intenzivniju privrednu saradnju.

Cvetković je, na Poslovnom forumu Srbija - Kipar u Nikoziji, istakao da je Srbija zemlja sa stabilnom ekonomijom, trajno opredeljena za pristupanje Evropskoj uniji i da do kraja godine očekuje dobijanje statusa kandidata.

Cvetković je podsetio da je Srbija u aprilu zaršila dvogodišnji stendbaj aranžman sa MMF-om, koji joj je pomogao da prođe kroz ekonomsku krizu relativno bolje od susednih zemalja, a da se pregovara o novom aranžmanu iz predostrožnosti sa tom finansijskom institucijom.

Srbija ima veoma povoljan poreski režim, rekao je Cvetković, naglasivši da je porez na dobit od 10 odsto jedan od najpovoljnijih u Evropi, a porez na dodatu vrednost od 18 odsto i porez na zarade 12 odsto niži nego u većini zemalja centralne i istočne Evrope.

Pozivajući kiparske investitore da ulažu u Srbiji, premijer je podsetio na zaključene sporazume o slobodnoj trgovini sa EU, Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom, zemljama CEFTA sporazuma.

Kiparski predsednik Dimitris Hristofijas istakao je na forumu u Privrednoj komori Kipra da je poslovanje sa Srbijom izuzetno važno za tu zemlju.

Hristofijas je ukazao da zemlje kao što je Srbija mogu da iskoriste Kipar, kao međunarodni i regionalni poslovni i finansijski centar, da lakše uđu na tržišta zemalja EU i Bliskog istoka.

Prema njegovim rečima, veze sa Srbijom imale su veoma važnu ulogu u rastu kiparske ekonomije i očekuje se da se snažna povezanost i saradnja dve zemlje nastavi i u budućnosti.

Prioritetni sektori

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin istakao je da su za saradnju dve zemlje prioritetni sektori: poljoprivredno-prehrambena industrija, energetika i obnovljivi izvori energije, metalska industrija, turizam i ulaganje u slobodne zone.

Bugarin je ukazao na to da je najveći obim robne razmene Srbije i Kipra zabeležen 2005. godine, 150 miliona dolara, a da je u prošloj godini, kao posledica svetske ekonomske krize, bio na rekordno niskom nivou.

Predsednik kiparske privredne komore Mantos Mavromatis istakao je da ta institucija shvata veliki potencijal ekonomske saradnje Kipra i Srbije, zbog čega će pomoći u promovisanju i jačanju privredne saradnje dve zemlje.

Drugog dana posete Kirpu, premijer Cvetković sastao se sa poglavarom Kiparske pravoslavne crkve arhipeiskopom Hrizostomom Drugim.

Arhiepiskop Hrizostom Drugi u Arhiepiskopskoj palati u Nikoziji, izrazio je veliko zadovoljstvo zbog posete srpskog premijera i istakao da Kipar i Kiparska pravoslavna crkva Srbiju smatraju prijateljskom zemljom.

Cvetković je zahvalio za humanitarnu pomoć koja je tokom sankcija slata srpskom narodu, kao i za pomoć koju Kiparska pravoslavna crkva pruža za obnovu verskih objekata Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.