Potrebna deeskalacija, hitno istražiti zlostavljanja uhapšenih VIDEO

Izvor: B92, 22.Jun.2023, 22:59

"Potrebna deeskalacija, hitno istražiti zlostavljanja uhapšenih" VIDEO

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj istakao je večeras, da je neophodno raditi na deeskalaciji situacije na KiM.

Borelj je posle odvojenih sastanaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, da je neophodno raditi na deeskalaciji situacije, a to znači primeniti plan EU, te da je od kosovskog premijera zatražio hitnu istragu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u vezi zlostavljanja uhapšenih.

Borelj je, na konferenciji za štampu, ukazao da smo već četiri nedelje svedoci bespotrebnog pogoršanja situacije protestima i nasilnim konfrontacijama. Podsetio je da su povređeni pripadnici Kfora, novinari, pripadnici policije i civili.

"Slušamo o incidentima na dnevnoj osnovi. To je neprihvatljivo i ne sme da se nastavi. Zato sam tražio od predsednika Vučića i premijera Kurtija da dođu u Brisel danas na krizni sastanak. Da ponovo smo u kriznom modu", konstatovao je Borelj.

Rekao je da su članice EU i SAD bile jasne u apelu za deeskalacijom i pozivu na preduzimanju odlučnih koraka.

"Na žalost svedoci smo upravo suprotnog", kazao je on.

Preneo je da je zajedno sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom proveo više od četiri sata, najpre sa Kurtijem i posle sa Vučićem, u odvojenim sastancima.

"Nismo imali zajednički sastanak da pokušamo da nađemo rešenje", podvukao je on.

Borelj je kazao da je stranama predstavio jasna očekivanja međunarodne zajednice.

"Kosovu da mora pod hitno da obustavi policijske operacije na severu oko zgrada opština, da gradonačelnici obavljaju privremeno dužnost sa alternativnih lokacija, a Srbiji da osigura da će protesti prestati simultano sa povlačenjem policije. Obema stranama ukazali smo da treba da najave prevremene izbore, što pre, u sve četiri opštine, uz bezuslovno učešće Kosovskih Srba. Tu je srž problema i rešenja - što ranije održavanje novih izbora uz 'puno' učešće", objasnio je on.

Posle, dodao je, kada se situacija na terenu normalizuje, mora se nastaviti rad na normalizaciji odnosa kroz dijalog uz posredovanje EU.

Pre par meseci postigli smo značajan sporazum na putu ka normalizaciji, i izgledalo je kao da smo na dobrom putu. Moramo da se vratimo implementaciji postignutih dogovora, a to znači i početak, bez odlaganja i preduslova, pregovora o nacrtu statuta ZSO - rekao je on.

Borelj je istakao i da je bio jasan da ne može biti nekažnjivosti za one koji su vinovnici nasilja, ali o time treba da se bavi pravosuđe, na profesionalni i nepristrasan način.

"Današnji sastanak nije bio fokusiran na šta, već na kada i kako. Kako da se situacija deeskalira na terenu, konkretnim koracima, kako da se organizuju novi izbori i kako obezbediti povratak dijalogu i implementaciji svih obaveza iz dijaloga, posebno mapa puta za implementaciju. Posle sastanaka mogu reći da su lideru shvatili ozbiljnost situacije, ali očigledno imaju različite interpretacije i pristupe uzroka, a i tako rešenja. Kako bi napredovali na sto sam stavio konkretne predloge na osnovu uslova EU. Saglasni smo za potrebom održavanja novih izbora, i modalitetima kako doći do njih", preneo je on.

Borelj je rekao da još nisu stigli do toga, ali da je poznat put.

"Razgovarali smo i o hapšenjima. Rekao sam da su neosnovana hapšenja i zlostavljanja potpuno neprihvatljiva. Civilna misija Euleks na Kosovu će u narednom periodu imati važniju ulogu u monitoringu toga. Podvukao sam i da trojica kosovskih policajaca koja su uhapšena moraju što pre i bezuslovno biti puštena. Mislim da smo identifikovali načine za napredak, ali strane treba da isporuče svoje obaveze", podvukao je on.

Borelj je kazao da je premijeru Kosova ukazao na optužbe u vezi neosnovanih hapšenja i zlostavljanja uhapšenih, i od njega tražio hitnu istragu i evaluaciju situacije, kao i preduzimanje potrebnih koraka.

"Poslednje što mogu reći jeste da ćemo izaslanik i ja biti u tesnoj komunikacijia sa obe strane u narednom periodu i da ću izvestiti u ponedeljak šefove dipomatija gde smo i gde treba da idemo", zaključio je on, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.