Postignut dogovor o formiranju vojne misije EU u Maliju

Izvor: Studio B, 17.Jan.2013, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postignut dogovor o formiranju vojne misije EU u Maliju

Članice EU dogovorile su se danas da formiraju vojnu misiju EU koja bi obučavala snage Malija za borbu protiv islamističkih pobunjenika, prenose agencije pozivajući se na diplomatske izvore.

Ambasadori 27 članica EU su dogovor o osnivanju misije postigli pred početak vanredne sednice šefova diplomatija EU posvećene Maliju koja se danas održava u Briselu.

Ta misija je trebalo da počne sa radom >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << početkom marta, ali je zbog dramatične situacije neophodna hitna akcija, rekla je u utorak visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbedost Ketrin Ešton.

Misija EU za obuku će obuhvatiti oko 200 vojnih trenera i bednosno osoblje, naveo je diplomatski izvor, a prenosi Rojters.

U Briselu u medjuveremnu počinje sastanak šefova diplomatija članica EU o situaciji u Maliju.

Kako je saopšteno iz Evropskog saveta, ministarskim savetom će predsedavati Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, a na sastanak je pozvan i malijski šef diplomatije Tieman Iber Kuligali.

Situacija u Maliju postala je kritična kada su se islamistički pobunjenici povezani sa Al Kaidom primakli prestonici Bamakou, a Francuska pokrenula vojnu intervenciju kako bi zaustavila njihovu ofanzivu.

Očekuje se da ministri pruže snažnu političku podršku Francuskoj, dok vojna i logistička pomoć stiže od članica NATO.

U EU i SAD preovladjuje mišljenje da bi uspostavljanje islamističke vlasti u Maliju predstavljalo ozbiljnu pretnju svetskom miru zbog povezanosti pobunjenika sa teroristima i narko kartelima. 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.