Poslušali kritike EU i MMF: Rumunija lansira fiskalne reforme

Izvor: Blic, 04.Sep.2015, 00:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslušali kritike EU i MMF: Rumunija lansira fiskalne reforme

Rumunski zakonodavci su danas velikom većinom usvojili revidirane fiskalne reforme, nakon što su uzeli u obzir zabrinutost međunarodnih kreditora da će promene koje je Bukurešt prvobitno planirao oslabiti državne finansije.

Nova verzija fiskalnih reformi koju su zakonodavci usvojili podrazumeva sniženje stope poreza na dodatu vrednost sa 24 na 20 odsto, u odnosu na prvobitno predviđenih 19 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Ukidanje još dve vrste poreza odloženo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je za 2016. i 2017. Pomoću tih mera, Rumunija će iduće godine imati javni deficit od oko 2,0 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u odnosu na 3,5 odsto, koliko bi, prema proceni analitičara, deficit iznosio uz prethodno predviđene reforme.

Kao članica EU, Rumunija treba da drži budžetski deficit ispod tri odsto BDP-a jer se u suprotnom suočava sa kaznenim merama.

Ministar finansija Rumunije Euđen Teodoroviči pozdravio je usvajanje izmenjenog paketa reformi.

- Nove fiskalne mere dovešće do rasta potrošnje od 4,5 odsto i investicija od 6,0 odsto, a to bi trebalo da se "prevede" u privredni rast iznad 4,0 odsto u 2016 - kazao je ministar.

Prvobitni nacrt reformi usvojen u junu izazvao je oštre kritike EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Rumunija je uspela da se izvuče iz duboke recesije nakon što je 2009. primila paket pomoći EU i MMF-a vredan 20 milijardi evra.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.