Poslednja ponuda EU Srbiji za KiM

Izvor: Vesti-online.com, 19.Jul.2010, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednja ponuda EU Srbiji za KiM

Ponuda iz Brisela poslata je Beogradu u petak posredstvom jednog visokog zvaničnika srpske Vlade i naglašeno je da je to "poslednja ponuda" i da na nju Srbija mora da odgovori "najkasnije do četvrtka, pre nego što sud u Hagu javno iznese svoje mišljenje", rekli su za beogradski "Blic" izvori iz vrha vlasti.

Izvor tvrdi da je EU ponudila da zajedno sa Srbijom kosponzoriše rezoluciju i da, uz pomoć SAD, bude posrednik u razgovorima sa Kosmetom.

"To je pomak >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na dosadašnji tvrd stav da neće prihvatiti nikakvu rezoluciju, već da će posle iznošenja mišljenja suda o legalnosti kosovske nezavisnosti samo izdati zajedničko saopštenje sa Generalne skupštine UN. Problem je što nema nikakvih garancija za našu evropsku perspektivu i što ne znamo šta oni predlažu da piše u rezoluciji", rekao je izvor "Blica" iz vrha vlasti.

Ovaj izvor je dodao da je ta ponuda prenesena i ministru spoljnih poslova Srbije Vuku Jeremiću prilikom njegovog susreta sa šefom diplomatije EU Ketrin Ešton u Almati.

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije su za "Blic" potvrdili da je ponuda Brisela stigla i da "nemaju ništa protiv" da se rezolucija napiše u saradnji sa EU, ali da u rezoluciji mora da se "pominju razgovori o statusu", kao i da razgovori moraju da se "vode u okviru Rezolucije 1244".

Ukoliko se EU obaveže da novih priznanja Kosmeta neće biti, Srbija bi, kažu izvori "Blica", bila spremna da uđe u ovu rizičnu i neizvesnu ponudu iz Brisela.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

EU ponudila Srbiji zajedničku rezoluciju o Kosovu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Jul.2010

Europska unija nudi Srbiji da zajedno napišu rezoluciju koja će biti podnesena Generalnoj skupštini UN nakon iznošenja mišljenja Međunarodnog suda pravde o Kosovu. Ponuda iz Brisela poslata je Beogradu u petak posredstvom jednog visokog dužnosnika srpske Vlade i naglašeno je da je to "posljednja...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.