Izvor: RTS, 02.Dec.2021, 14:50

Poslanici raspravljaju o izveštaju EK, na sednici i premijerka

Skupština Srbije počela je raspravu o Predlogu zaključka povodom predstavljanja Izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2021. godinu, a sednici prisustvuje i premijerka Ana Brnabić.
Sednici parlamenta na kojoj se raspravlja o izveštaju Evropske komisije prisustvuje i delegacija Evropske unije, kao i predstavnici Nacionalnog konventa.

Predsednica odbora za evropske integracije Elvira Kovač rekla je da je, ukoliko se posmatra širi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kontekst evropskih integracija, sada došao trenutak da se redefiniše politika proširenja EU, ali i da se osnaži verodostojnost procesa evropskih integracija za Srbiju.
"To znači uvažavanje napretka o sprovedenim reformama, podrška razvijanju različitih modela regionalne saradnje, pomoć u implementiranju konkretnih infrastrukturnih i ekonomskih projekata i uvažavanje našeg evropskog nasleđa i tradicije", rekla je Kovač.
Prema njenim rečima, ovogodišnji ton izveštaja o napretku predstavlja pomak u odnosu na prethodne izveštaje jer se, kako kaže, akcenat u pregovaračkom procesu stavlja na partnerstvo, podršku i budućnost.
"Izveštaj ističe tri ključna elementa pregovora sa Evropskom unijom, reformu vladavine prava, sveobuhvatnu normalizaciju odnosa sa Kosovom i standarde", ukazala je Kovač.
Pored opšte ocene da evropske integracije Srbije odlikuje umerena pripremljenost uz ograničeni napredak, zaključak je da je Vlada Srbije u prvoj polovini ove godine postavila reforme povezane sa EU i vladavinu prava kao svoje prioritete.
Konstatuje se da je ostvaren balans između napretka u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom, sa jedne strane, i napretka u ostalim oblastima sa druge strane.
Brnabić: Očekujem otvaranje klastera do kraja godine Premijerka Ana Brnabić rekla je da očekuje otvaranje klastera do kraja godine, na međuvladinoj konferenciji.
Brnanbić je rekla da Srbija može da bude zadovoljna Izveštajem o napretku i da prvi put od 2016. godine postoji pozitivan narativ u pogledu reformi u oblasti vladavine prava.
"Konstatovan je i napredak u oblasti slobode izražavanja i medija, što je takođe važno, jer smo kao vlada mnogo poklonili pažnje tom pitanju", rekla je premijerka.
Kada je reč o ekonomiji, Srbija ima dobar izveštaj i pohvale, rekla je Brnabić i dodala da stabilnost i brz oporavak dolaze u vreme kada se i dalje borimo sa pandemijom korona virusa.
Radilo se, kaže, na reformama u oblasti vladavine prava, na perporukama GREKO, borbi protiv organizovanog kirminala.
Navodeći da je Evropska komisija preporučila državama članicama otvaranje oba klastera (3 i 4), Brnabić je kazala da se i dalje radi direktno sa državama da Srbija dobije tu podršku i otvori makar jedan od dva klastera.
"Svakodnevno smo u kontaktu sa državama članicama, odgovaramo na sva otvorena pitanja, dajemo razjašnjenja", rekla je ona.
Premijerka je rekla da je izveštaj EK predstavljen svim relevantnim organizacijama i udruženjima, navodeći da joj je posebno važno da naglasi da se otvoreno i transprentno komunicira sa svim činiocima u društvu.
Sledeći korak su izmene Ustava u domenu pravosuđa, podsetila je premijerka, dodajući da je referendum zakazan za 16. januar i da će do tada predstaviti građanima o čemu se odlučuje na referendumu i zašto se te reforme važne. 
Ukazala je i da je podrška građana Srbije za članstvu u Evropskoj uniji na nivou od 57 odsto.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Poslanici usvojili Zaključke u vezi sa Izveštajem EK o Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2021

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su večeras zaključak povodom predstavljanja Izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2021. godinu...U dokumentu se navodi da skupština konstatuje zaključke i preporuke sadržane u Izveštaju Evropske komisije i pozdravlja pozitivne ocene u pogledu ostvarenog napretka...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.