Poruka iz Hrvatske: Srbija nije ni do pola puta ka EU

Izvor: B92, 20.Nov.2019, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poruka iz Hrvatske: Srbija nije ni do pola puta ka EU

Srbija nije stigla ni do pola procesa u pristupanju EU, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković i uporedio pristupni period naše zemlje sa Hrvatskom.

Hrvatska je, kazao je, sa EU pregovarala 2.096 dana i za to vreme otvoreno je i zatvoreno 35 poglavlja. dok je, kako je rekao, Srbija već prošla taj period, a da nije stigla ni na pola procesa.

Upitan šta misli o francuskom ''non pejperu'' i da li je taj predlog srušio dosadašnja pravila igre o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pristupanju EU, rekao da Makronovu ideju o reformi politike proširenja EU vidi kao želju za poboljšanjem opšteg funkcionisanja Unije.

Naglasio je da proces proširenja EU ima jasan i precizan pravni temelj navdeći da član 49 Ugovora o EU predviđa da svaka evropska država, ako zatraži, može postati članica Unije.

''Sam pregovrački okvir, koji se trenutno koristi i za Srbiju i za Crnu Goru, ima mogućnost suspenzije svakog poglavlja i vraćanja na već privremeno zatvorena poglavlja, u to je uključena reverzibilnost procesa. Poenta je da već postojeći okvir ima niz mehanizama da se sa vrlo preciznim filterima kontroliše i najsitniji korak načinjen u nekom poglavlju ili oko nekog otvorenog politickog pitanja'', rekao je Plenković

Dodao je da ''nema te politike i non pejpera koji može derogirati pravo koje evropske države imaju na temelju tog ugovora''.

Hrvatski premijer je naglasio da treba praviti jasnu razliku između trenutka otvaranja pregovora i procesa pristupanja EU.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Plenković: Srbija nije ni do pola puta ka EU

Izvor: RTS, 20.Nov.2019

Srbija nije stigla ni do pola procesa u pristupanju Evropskoj uniji, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković i uporedio pristupni period naše zemlje sa Hrvatskom. . Hrvatska je, kako kaže Andrej Plenković, sa EU pregovarala...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.