Poruka Nemačkoj: Ne izvozite dizel automobile na istok Evrope!

Izvor: Vesti-online.com, 07.Okt.2018, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poruka Nemačkoj: Ne izvozite dizel automobile na istok Evrope!

"Evropska komisija strahuje da će proizvođači automobila u Nemačkoj pokušati da izvezu u istočnu Evropu stare dizel automobile koji će biti uklonjeni sa nemačkih ulica", izjavila je danas Elžbijeta Bijenkovska, komesar EU za industriju.

Vlada Nemačke i proizvođači postigli su kompromisni dogovor o smanjenju zagađenja iz dizel vozila. Vlada je zatražila od proizvođača da vlasnicima takvih automobila ponude naknadu prepravku motora ili podsticaj za kupovinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << novog automobila u zamenu za stari.

Ideju o naknadnom prepravljanju motora nisu podržale sve kompanije jer bi ih to koštalo milijarde evra. Većina smatra da je bolje ponuditi akciju staro za novo, uz davanje popusta za kupovinu.

"Izvoz bi značio pomeranje problema kvaliteta vazduha sa zapada na istok. Plan nemačke vlade da se izbegne zabrana korišćenja takvih vozila može da pogorša problem", izjavila je Bijenkovska listu "Tagešpigel".

Ona je dodala da treba jasno odrediti šta će biti sa dotrajalim i loše podešenim vozilima.

Nemačko Ministarstvo za zaštitu životne sredine saopštilo je da će pokušati da nadvlada otpor proizvođača prema ugradnji novog, skupog sistema za prečišćavanje izduvnih gasova.

Bugarska je prošle godine uvezla više od 100.000 polovnih automobila iz zemalja EU, a više od trećine čini su veliki dizel zagađivači, navodi se u podacima grupe Saobraćaj i okolina.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

EK: Ne izvozite dizel automobile u istočnu Evropu

Izvor: Blic, 08.Okt.2018, 00:38

Evropska komisija strahuje da će proizvođači automobila u Nemačkoj pokušati da izvezu u istočnu Evropu stare dizel automobile koji će biti uklonjeni sa nemačkih ulica, izjavila je danas Elžbijeta Bijenkovska, komesar EU za industriju.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.