Portugal: Rast deficita na 9,1% BDP

Izvor: B92, 26.Apr.2011, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portugal: Rast deficita na 9,1% BDP

Lisabon -- Portugal je povećao svoj budžetski deficit za 2010. godinu na 9,1 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), u odnosu na raniji podatak od 8,6 posto.

Nacionalni statistički institut navodi da je izvršena revizija prošlogodišnjeg deficita "zbog veće potrebe finansiranja i duga javne uprave od 0,5 posto BDP-a".

Pravila Evropske unije zahtevaju od 27 zemalja članica da svoje fiskalne deficite drže ispod tri posto BDP-a, iako im se mogu dopustiti neka odstupanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tokom ekonomske krize.

Novi podatak dosta premašuje portugalski cilj da deficit u 2010. godini bude 7,3 posto BDP-a. Lisabon ima za cilj da smanji deficit na 4,6 posto u 2011. godini.

"Nema skrivenih troškova u portugalskim javnim finansijama", kaže ministar ekonomije Žoze Vieira da Silva nakon revizije, rekavši da je ona rezultat promene metode računanja.

Javni dug Portugala povećan je na 93 posto BDP-a sa dosadašnjih 92,4 posto, što je gotovo 160,4 milijarde dolara.

Istovremano, zvaničnici EU i MMF-a vode krizne pregovore s političkim i poslovnim čelnicima kako bi se procenilo stanje javnih finansija u Portugalu, kojem preti rizik prekida otplate duga u iduća dva meseca.

Pregovori su deo međunarodnog plana sanacije portugalskih dugova, čija se vrednost procenjuje na 80 milijarda evra. Lisabon mora da ima pripremljen paket do 15. juna, kada mu na naplatu dospeva gotovo pet milijardi dolara duga.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U EU smanjen budžetski deficit i povećan javni dug

Izvor: EurActiv Srbija, 26.Apr.2011

Deficit državnog budžeta smanjio se u 2010. godini i u zoni evra i u Evropskoj uniji u celini u poređenju sa 2009. godinom, dok su se javni dug i bruto domaći proizvod (BDP) povećali. Najveći budžetski deficit u 2010. imala je Irska, čak 32,4% BDP, dok je u Grčkoj zabeležen najveći javni dug...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.