Porošenko traži da EU produži sankcije Rusiji

Izvor: N1 televizija, 02.Dec.2016, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porošenko traži da EU produži sankcije Rusiji

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko zatražio je u Varšavi da Evropska unija produži sankcije Rusiji zato što krši sporazume u Minsku o rešenju sukoba.

"OEBS je konstatovao eskalaciju kršenja prekida vatre, njegova misija nema pristup celoj okupiranoj teritoriji Ukrajine i to je kršenje sporazuma iz Minska. Nemamo kontrolu granica sa Rusijom. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Zato mora da padne logična odluka da sankcije Rusiji budu produžene", kazao je Porošenko posle susreta s poljskim predsednikom Andžejom Dudom.

Ukrajinski predsednik zahvalio je EU što je solidarna s njegovom zemljom.

"Važno je što svet govori istim glasom kao Ukrajina. Da agresiju Rusije naziva agresijom, a aneksiju ukrajinskog Krima aneksijom", rekao je Porošenko.

Poljski predsednik Duda obećao je Porošenku da se Poljska neće nikada pomiriti s pokušajima Rusije da ponovo deli Evropu na sfere uticaja i da narušava suverenitet i teritorijalni integritet nezavisne Ukrajine.

"Poljska stoji uz Ukrajinu u njenoj borbi da povrati svoju teritoriju i da se što pre završi oružani sukob, da prestanu da ginu ljudi. Danas mi je predsednik Porošenko rekao da su samo za poslednja 24 časa poginula dvojica ukrajinskih vojnika. Stalno izbijaju incidenti i razmena vatre. Veliki zadatak Evrope i sveta je da okonča taj sukob", rekao je poljski predsednik.

Duda je rekao da sukob u Ukrajini nikako ne sme da se zamrzne već reši tako da Ukrajina povrati kontrolu nad svojim granicama i nad celom svojom teritorijom a Rusiju je optužio da je okupacijom Krima kršeći međunarodno pravo i angažovanjem na istoku Ukrajine napravila dramatičan i opasan presedan u svetu.

U prisustvu predsednika Ukrajine i Poljske, vlade dve zemlje potpisale su sporazum o saradnji u oblasti odbrane, a druga glavna tema današnjih razgovora bila je energetska bezbednost.

Porošenko je obećao da će s Poljskom koordinirati nastojanja da se Rusija spreči da gas izvozi u Evropu koristeći gotovo kao monopol nemački gasovod Opal duž granica s Poljskom i proširenje gasovoda na dnu Baltičkog mora projektom Severni tok 2 čime bi ruski gas potpuno mogao da zaobiđe i Ukrajinu i Poljsku.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.