Popović: EU želi da se migranti trajno nasele u Srbiji

Izvor: Blic, 01.Nov.2015, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popović: EU želi da se migranti trajno nasele u Srbiji

Doniranjem sredstava za izgradnju prihvatnih centara za migrante u Srbiji, EU našoj zemlji čini "medveđu uslugu" - navodno nam pomažu, a u stvari nas opremaju da trajno naselimo najveći broj migranata sa Bliskog istoka, smatra predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović.

- Poslednje vesti o donaciji EU od 2,3 miliona evra za pomoć migrantima u Srbiji, kao i pomoći Nemačke za opremanje prihvatnog centra za migrante u Subotici, ukazuju na to da je EU našoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zemlji namenila ulogu, da bude karantin za stotine hiljada migranata koji su se zaputili ka EU - ocenio je Popović u svom saopštenju.

Prema njegovim rečima, zbog sve učestalijih tuča, kriminala, silovanja i epidemija bolesti u kampovima za migrante u zemljama EU, pre svega u Nemačkoj i Austriji, logično je da te zemlje žele da migrante drže što dalje od svojih teritorija.

- Srbija ne sme da postane zemlja gde će se migranti trajno zadržavati, jer to može da ugrozi bezbednost i zdravlje naših gradjana. Zato sva sredstva koja EU namerava da nam donira, treba da odbijemo, ili da preusmerimo na neku drugu zemlju koja se nalazi na balkanskoj migrantskoj ruti - smatra Popović.

On predlaže da ta sredstva budu preusmerena ka Hrvatskoj koja kao članica EU, sigurno raspolaže većim ekonomskim, ljudskim i logističkim kapacitetima za trajni prihvat migranata od Srbije.

- Srbija je već dovoljno iscrpljena sopstvenim izbeglicama iz Hrvatske i interno raseljenima sa Kosova i Metohije, koji još uvek nemaju rešena osnovna egzistencijalna pitanja u Srbiji, a za koje EU nije pokazala ni približno istu brigu kao za migrante sa Bliskog istoka - zaključio je Popović.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.