Popa: Rumunija će snažžno zagovarati politiku proširenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jan.2019, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popa: Rumunija će snažžno zagovarati politiku proširenja

Rumunija će nastaviti da snažno zagovara politiku proširenja Evropske unije, što će se odraziti i na naše prioritete predsedavanja Savetom EU, izjavila je ambasadorka Rumunije u Beogradu Oana Kristina Popa u intervjuu za "Juropian vestern Balkans" (EWB).

"Prema tome, u svetlu naše sopstvene stručnosti i lekcija naučenih kroz proces pristupanja, voljni smo, sposobni i spremni da podržimo napore Beograda u procesu evropskih integracija. Čvrsto verujem da 2025. godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ostaje dostižan cilj za članstvo država predvodnica ako ostanu posvećene primeni neophodne reformske agende. Zbog toga bi na ovaj indikativan termin koji je EU postavila u svojoj Strategiji proširenja trebalo gledati kao na moćan podsticaj za ubrzavanje reformi, rekla je ambasadorka i poručila da Rumunija ohrabruje Srbiju da iskoristi ovu priliku kako bi održala svoje reformska napore na visokom nivou.

Ona je dodala da će region zapadnog Balkana ostati među glavnim prioritetima tokom rumunskog mandata, a da će, oslanjajući se na rezultate postignute tokom austrijskog i bugarskog predsedavanja, nastaviti da podržavaju evropsku perspektivu svih država regiona.

Kako je navela, pioriteti rumunskog predsedavanja, pod motom 'Kohezija, zajednička evropska vrednost' biće fokusirani na četiri glavna stuba: obezbeđivanje konvergencije i kohezije u Evropi, promovisanje povezanosti i digitalizacije, stimulisanja preduzetništva i konsolidaciju evropske industrijske politike, konsolidaciju bezbednije Evrope i konsolidaciju globalne uloge EU.

Takođe, fokus delovanja biće i na obezbeđivanju Evrope zajedničkih vrednosti kroz promovisanje politika borbe protiv diskriminacije, obezbeđivanje jednakih šansi i jednakog tretmana za muškarce i žene, kao i povećanje uključenosti građana, a posebno mladih, u debate o Evropi.

Kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine, ambasadorka podseća da Rumunija podržava održiv i sveobuhvatan sporazum koji prihvataju obe strane i međunarodna zajednica.

"Sigurna sam da sve uključene strane shvataju značaj napretka i pomirenja prilikom normalizacije odnosa Beograda i Prištine u okviru dijaloga koji Brisel održava kako bi se očuvala regionalna stabilnost i bolja budućnost za sve ljude u regionu", navela je Popa te podsetila da je stav Rumunije od početka bio principijelan i zasnovan na međunarodnom pravu, uz zaključak da se to neće promeniti.

Kao članica Evropske unije, Rumunija ostaje posvećena konsolidaciji stabilnosti i prosperitetu širom regiona kroz instrumente i politike EU, poručila je Popa.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.