Pooštrena pravila: Ovo će svaka igračka morati da ima

Izvor: B92, 01.Avg.2023, 13:45

Pooštrena pravila: Ovo će svaka igračka morati da ima

Svaka igračka u EU moraće da ima digitalni pasoš.

Digitlani pasiš je dokument koji će jasno pokazivati sastav i koji će morati da ispunjava stroge bezbednosne uslove kako bi se deca zaštitila od opasnih jedinjenja ili delova koji bi na bilo koji način mogli da ugroze decu, piše Večernji listu u ponedeljak, prenosi Hina.

Dat je i spisak zabranjenih supstanci u materijalima za igračke: od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sada endokrini disruptori, supstance za koje se zna ili pretpostavlja da mogu da utiču na endokrini sistem, ne smeju biti ni u pasošu ni u igrački.

Za nešto više od 10 godina, EU je zabranila više od 2.000 hemijskih jedinjenja, više nego bilo koja druga zemlja ili zajednica, a sada ta lista raste i ažurira se.

Najnoviji predlog Evropske komisije o bezbednosti igračaka pooštrava ionako stroga pravila o tome šta i kako može da uđe na tržište EU, uključujući i one kupljene preko interneta. Ista pravila se uvode za igračke proizvedene u EU i van nje.

Svaka igračka će morati da ima digitalni pasoš proizvoda, koji će sadržati informacije o usklađenosti sa propisom. Od uvoznika se traži da na granicama EU pokažu digitalne pasoše proizvoda za sve igračke, uključujući i one koje se prodaju na mreži. Novi IT sistem će proveravati sve pasoše za proizvode na spoljnim granicama i identifikovati pošiljke koje zahtevaju detaljnu carinsku proveru.

Inspektori država članica i dalje će biti odgovorni za kontrolu igračaka.

Ako se pojave nesigurne igračke koje predstavljaju rizike koji nisu jasno obuhvaćeni uredbom, prema novoj uredbi Komisija ima ovlašćenje da zahteva povlačenje takvih igračaka sa tržišta.

Iako su sastav, pakovanje i same igračke bile pod pojačanim nadzorom EU i svakako su među najbezbednijim u svetu, sada se i dalje primenjuju i jasno je propisano koliki delovi igračke mogu biti veliki tako da ukoliko ih deca slučajno stave u usta, ne bi zatvorili disajne puteve. Pažnja se obraća i na ambalažu koja ne sme da predstavlja opasnost, piše novinarka Večernjeg lista Sandra Veljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.