Poljska preuzima predsedavanje EU

Izvor: TvojPortal.com, 30.Jun.2011, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska preuzima predsedavanje EU

/NADLANU.COM/ Poljska će sutra postati četvrta bivša komunistička država koja će biti na čelu Evropske unije (EU), pošto 1. jula preuzima šestomesečno predsedavanje Unijom.


Pre Poljske, bivše komunističke zemlje koje su predsedavale Unijom su Slovenija u prvoj polovini 2008. godine, Češka u prvoj polovini 2009. i Mađarska u prvoj polovini ove godine, podsećaju mediji.
Premijer Donald >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << Tusk sutra će preuzeti šestomesečno rotirajuće predsedavanje EU, a među prioritetima koje je vlada ove zemlje usvojila su "evropske integracije kao izvor rasta", "sigurna Evropa" i "Evropa koja ima koristi od otvorenosti".
Poljskim predsedavanjem počinje i nova predsednička trojka koju čine još Danska i Kipar.
Poljsku, inače, ove godine u oktobru ili novembru očekuju parlamentarni izbori, ali bez obzira na izborne rezultate, sadašnja vlada će najverovatnije odraditi celo predsedavanje, makar i kao tehnička vlada.
Varšava je istakla da se zalaže za otvorenost Evrope, što uključuje nastavak proširenja na zemlje zapadnog Balkana i jačanje saradnje sa susedima.
Jedan od važnijih događaja tokom poljskog predsedavanja biće samit sa zemljama Istočnog partnerstva koji će se održati krajem septembra.
BRISEL, 30. jun 2011. (FoNet)

sveteupoljskapredsedavanje EU

Nastavak na TvojPortal.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ekonomija - izazov za poljsko predsedavanje

Izvor: Blic, 01.Jul.2011, 01:10

VARŠAVA - Poljska je od Mađarske preuzela šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom, a premijer Donald Tusk je izjavio za „Fajnenšel“ da želi da se Varšava pobrine da aktuelna finansijska drama nekih zemalja ne dovede u pitanje opstanak EU, pritom očito misleći na Grčku. ..Među prioritetima...

Nastavak na Blic...

Poljska na čelu Evropske unije

Izvor: Deutsche Welle, 01.Jul.2011

Poljska kao partner za ples Evropske Unije. Reklamni spot bi trebalo da pokaže kako je mlada i samouverena članica EU, spremna da od 1. jula preuzime predsedavanje Evropskom unijom. Tako sebe barem vidi Poljska.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.