Poljska predlaže EU: Hajde da podelimo ukrajinsko žito

Izvor: B92, 12.Apr.2023, 11:34

Poljska predlaže EU: Hajde da podelimo ukrajinsko žito

Poljska predlaže da se razmotri mogućnost raspodele žita koje dolazi iz Ukrajine u sve zemlje EU.

To je izjavio ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Robert Teljus posle sastanka antikriznog štaba na temu priliva žita iz Ukrajine, prenosi Sputnjik.

Prema rečima poljskog ministra, za podršku ovoj inicijativi obratiće se partnerima iz Češke, Rumunije, Bugarske i Slovačke.

"Ujutru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ću poslati pismo svojim kolegama kako bismo se zajedno obratili Evropskoj uniji da se iz osnove promeni uredba za naredni period koja se tiče ukidanja carina za robu i proizvode iz Ukrajine", rekao je Teljus.

"Svi shvatamo da je Ukrajini potrebna pomoć... ali to treba zajedno da rešavamo. Zato ću predložiti kolegama da revidiraju ovaj projekat kako bi se ravnomerno rasporedilo (ukrajinsko žito) u Evropskoj uniji, da teret ne snose samo pojedine države", dodao je on.

Bugarski proizvođači žita ranije su održali protest protiv uredbe EU koja dozvoljava bescarinski uvoz ukrajinskih proizvoda. Demonstranti su blokirali saobraćaj na dva prelaza na granici sa Rumunijom.

Poljski farmeri su zapretili da će blokirati puteve jer se ništa nije promenilo po pitanju nekontrolisanog uvoza žita, a protesti su organizovani prethodnih dana i u Rumuniji.

Pročitajte više:

Suspendovali uvoz ukrajinskog žita

Pooštrava se kontrola tranzita ukrajinskog žita

Bes oko ukrajinskog žita ne jenjava: Ministar podneo ostavku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.