Politika proširenja EU prioritet Višegradske grupe

Izvor: RTS, 14.Jun.2019, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politika proširenja EU prioritet Višegradske grupe

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se sa ambasadorima država Višegradske grupe (V4) koju čine – Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska. Razgovarali su o odnosima i nastavku saradnje Srbije i članica V4, evropskim integracijama, regionu, bilateralnim odnosima i drugim važnim temama.
Jadranka Joksimović je zahvalila državama Višegradske grupe na značajnoj i sveukupnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pomoći kojom podržavaju proces pristupanja Srbije, a koje su u samoj EU snažne zagovornice njenog proširenja, posebno kada je reč o Srbiji.

Istakla je i da su iskustva tih država iz perioda kada su bile kandidat za članstvo u EU, a što je Srbija sada, za nas posebno dragocena.
Ministarka je informisala ambasadore Višegradske grupe da je Srbija generalno zadovoljna Izveštajem Evropske komisije, iako on sadrži političke kvalifikacije koje su doprinele stvaranju pogršnog utiska da Srbija nije dovoljno napredovala u procesu pristupanja.
Potvrdila je i da će sve ozbiljne primedbe Evropske komisije uvažiti i implementirati.
Uz očekivanje da će Srbija do kraja rumumnskog predsedavanja Savetom EU otvoriti bar dva od pet poglavlja za koja smo tehnički spremni, Joksimovićeva je potvrdila posvećenost Srbije sprovođenju reformi.
Ponovila je da je Beograd spreman na nastavak dijaloga kada Priština ukine nelegitimnu odluku o uvođenju tarifa na robu iz Centralne Srbije.
Ministarka i ambasadori V4 razgovarali su i o inicijativi koja je pokreniuta tokom posete slovačkog premijera Petera Pelegrinija da se održi sastanak formata V4+1 – Srbija.
Ideja je da se poboljša i unapredi komunikacija između država, posebno u procesu evropskih integracija, ali i u oblastima bezbednosti, infrastrukture, visoke tehnologije i kulture.
Ambasadori su ponovili su da je politika proširenja EU na Zapadni Balkan važan i prioritetan zadatak V4, koja razume da taj proces predstavlja vitalnu i važnu politiku EU.
Naglasili su da će države Višegradske grupe aktivno nastaviti da podržavaju proces EI Srbije, da su rezultati reformi vidljivi, kao i naša posvećenost pristupanju.
Ministarka i njeni sagovornici, potvrdili su da će saradnja Srbije i država V4 u procesu evropskih integracija biti nastavljena kroz modele definisane Memorandumima o saradnji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.